Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu ananas si frisca

Prajitura cu ananas si frisca

Prajitura cu ananas si frisca este una dintre acele prajituri de casa pe care le faci foarte repede, atunci cand ai pofta de ceva bun si una dintre acele prajituri care dispar atat de repede din farfurie incat musafirii raman nemancati daca nu esti atent sa spui „stop” la pofticiosi! :)))

Prajitura cu ananas si crema de mascarpone

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar (pudra)
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • esenta de vanilie
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • coaja rasa de lamaie
  • Crema:
  • 1 conserva compot de ananas
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 100 g mascarpone
  • 75 g zahar (pudra)
  • 1 lingurita gelatina
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru finisat:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar (pudra)
  • 1 plic zahar vanilat

Mod de preparare Prajitura cu ananas si frisca:

Blat:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul, esenta de vanilie si coaja de lamaie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri.

Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema:

Ananasul se pune intr-o strecuratoare, sa se scurga bine de zeama. Zeama de la compot o pastram pentru insiropat blatul. Dupa ce ananasul s-a scurs bine de zeama il pasam cu blenderul vertical pana obtinem un piure fin.

Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita.

Smantana pentru frisca se mixeaza cu zaharul vanilat pana devine pufoasa. Mascarponele se mixeaza cu zaharul pana devine cremos. Incorporam frisca batuta in crema de mascarpone, apoi adaugam piureul de ananas si omogenizam amestecand usor.

Gelatina se topeste pe bain-marie sau la microunde. Cand a devenit lichida punem peste cateva linguri din crema cu mascarpone si ananas si amestecam repede. Turnam apoi peste restul de crema si omogenizam.

Blatul bine racit se taie in doua parti si se insiropeaza cu zeama de la compotul de ananas. In tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara, punem o parte de blat, crema de mascarpone cu ananas si acoperim cu cel de-al doilea blat. Invelim bine in folie si dam la rece pentru cateva ore.

Intre timp batem smantana pentru frisca impreuna cu zaharul si zaharul vanilat pana devine ferma si pufoasa.

Prajitura se rastoarna pe un platou si se „imbraca” cu frisca batuta. Se portioneaza in patrate si se mananca cu spor! :))

Pofta buna! 😉

Prajitura cu ananas si frisca

Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

6 Comentarii

  1. Am incercat si eu odata insa nu mi-a iesit la aspect asa ca ta. Sper sa imi iasa la urmatoarea incercare 🙂

  2. Exceptional arata si cred ca si la gust este la fel. Un mic amanunt din partea unui carcotas calorico-dependent. Ar fi superinteresant de adaugat si un mic calcul caloric. Personal nu mananc mai mult de 1000 de calorii pe zi. (am reusit astfel sa slabesc in 4 luni 18 kg)

  3. Prajitura nu poate fi portionata in patrate, cum spui, ci numai in cuburi!

  4. ANA Stefanescu says:

    Buna ziua! Referitor la cantitatea gelatinei folosite, dvoastra spuneti sa folosim 1 lingurita(ma gandesc la ceea granule) dar daca eu am foi de gelatina? 3 foite ar fi indeajuns? 1 foita=1.6g.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Negresa pufoasa cu marshmallow

Negresa pufoasa cu marshmallow

Pentru aceasta reteta de Negresa pufoasa cu marshmallow am pornit de la reteta mea preferata de negresa pufoasa cu ciocolata, la care am adaugat un strat de marshmallow, acele bezele moi si delicioase. Un deliciu absolut, mai ales cat e calda si bezeaua moale si lipicioasa 🙂 Mod de preparare […]

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Un desert perfect pentru cei ce iubesc cafeaua in toate formele ei. Crema fina de cafea cu mascarpone este absolut delicioasa si cu siguranta o voi mai folosi si la alte deserturi. Cafea am preparat la , doua portii, una pentru mine si una pentru reteta de choux a la […]

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana si crema de ciocolata de astazi este dovada ca nu e musai sa muncesti pe branci in bucatarie pentru o prajitura delicioasa. Din doar cateva ingrediente si minim de efort, obtii o prajitura care poate fi tranformata cu usurinta si in tort, daca ai ceva […]