Reteta Prajitura rasturnata cu prune
Ingrediente
- Pentru blat:
- 3 oua mari
- 3 linguri zahar (pudra)
- 2 linguri ulei
- 3 linguri faina
- esenta de vanilie
- un varf cutit praf de copt
- Pentru umplutura:
- prune taiate in jumatate (cat sa acopere fundul tavii)
- 3 linguri zahar
- 3 linguri nuca macinata
- 1 lingura cu varf de scortisoara
- 1 plic zahar vanilat Bourbon
NU se poate sa treaca vara si sa nu facem o prajitura rasturnata cu prune. E grozav de buna si in combinatia de prune cu nectarine, dar cu nuca si scortisoara este absolut delicioasa. De fapt, nu cred sa existe vreun fruct care sa nu mearga la modul ideal in aceasta prajitura de casa.
De aceasta data am preferat varianta simpla, dar daca voi doriti puteti sa-i puneti si un strat de frisca. Promit ca o sa va placa! 😉
Mod de preparare Prajitura rasturnata cu prune:
Prunele spalate, bine scurse de apa si rupte in jumatate se aseaza pe fundul tavii (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt. Se presara nuca macinata peste prune, apoi zaharul si zaharul vanilat Bourbon
- daca prunele sunt mai acre si preferati o prajitura mai dulce puteti pune 1-2 linguri zahar in plus
- scortisoara se pune in functie de gustul vostru, mai mult sau mai putin sau chiar deloc 🙂
Lasam deoparte si pregatim blatul:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri.
Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia. Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozita pentru blat o turnam in tava peste prune. Nivelam si dam tava la cuptor, la foc mediu (150 grade, cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 30 de minute.
Prajitura se rastoarna pe un platou, se lasa sa se racoreasca, apoi se scoate usor hartia de copt si se lasa la racit.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)