Aluat dulce / Retete de prajituri

Cozonac Bradut

Cozonac bradut de craciun

Reteta Cozonac Bradut

Cozonac bradut de craciun

Ingrediente

  • Aluat:
  • ~550 g faina
  • 7 g drojdie uscata
  • 2 oua
  • 250-300 ml lapte
  • 75 g unt
  • 100 g zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • coaja de portocale Finesse
  • 2 linguri ulei
  • Umplutura:
  • ~6 linguri crema de ciocolata
  • 2 linguri nuca de cocos
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 2-3 linguri lapte
  • fulgi de nuca de cocos

Aveam in plan pentru Craciun acest cozonac Bradut, mi s-a parut o idee interesanta si foarte draguta, care va arata fooooarte bine pe masa de sarbatoare. Si pentru ca tocmai facusem un aluat de cozonac pentru niste rulouri cu unt si scortisoara, preferatele copiilor, am „furat” o bucata de aluat, sa testez ideea. Cu siguranta il voi face si pentru Craciun, ne-a placut mult de tot. Sper sa va placa si voua si sa-l incercati 😉

Mod de preparare Cozonac Bradut:

Aluat:

Din cantitatile date vor iesi 2 braduti.

Intr-o craticioara punem laptele la incalzit, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget. Punem untul, zaharul, sarea si coaja de portocale si omogenizam.

Intr-un vas amestecam faina cu drojdia uscata. Facem o adancitura in faina, punem laptele, ouale si uleiul. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat moale si elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul

  • Aluatul se poate prepara si la masina de paine
  • In functie de tipul de faina folosit mai adaugati putina faina daca aluatul este prea moale sau putin lapte daca este prea vartos
  • Cantitatea de zahar poate varia in functie de preferinta voastra de dulce

Umplutura:

Crema de ciocolata inmuiata putin pe baie de aburi se amesteca bine cu cateva linguri de nuca de cocos.

  • cantitatea de ciocolata poate varia in functie de preferinta voastra. La fel si cantitatea de nuca de cocos
  • nuca de cocos se poate inlocui cu nuca macinata

Cum se face Cozonac Bradut:

Aluatul se imparte in 4 parti egale. Fiecare parte de aluat se intinde sub forma unei dreptunghi, de cca 0.5 cm grosime. Prima foaie se pune pe hartia de copt ce va fi pusa in tava. Cu ajutorul unei rigle si a unui cutit bine ascutit (eu am folosit taietorul de pizza 😉 ) se taie aluatul in forma de brad. Se unge cu crema de ciocolata. Se acopera cu cea de-a doua foaie de aluat, se preseaza usor pe margini, de jur imprejur si se taie forma de brad.

Marginile se taie fasii de cca 2 cm latime, avand grija sa pastram pe mijloc trunchiul bradutului. Fiecare fasie se rasuceste de 2-3 ori, formand astfel crengutele bradutului. Se pune bradutul in tava, cu grija sa nu-i stricati forma. Apelati la un membru al familiei sa va dea o mana de ajutor 😉

Cozonac Bradut se mai lasa putin in tava sa creasca, apoi se unge cu galbenusul de ou „desfacut” cu 2-3 linguri de lapte. Se presara cu cativa fulgi de cocos si se da tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 30-40 de minute, pana bradutul este frumos rumenit.

  • bradutul poate fi impodobit cu cateva bomboane colorate (gen M&M)

Se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt si se lasa la racit. Inainte de servire se mai presara cativa fulgi de cocos pentru efectul de zapada.

Pofta buna! 😉

cozonac bradut cu ciocolata

RETETA IN IMAGINI

Puteti incerca si un Cozonac cu nuca si cacao (reteta aici)

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

Tags: , , , , , ,

Comentarii prin facebook

5 Comentarii

  1. Cel mai bun si delicios bradut!
    Stiu ca ni l-ai daruit tuturor, dar, pur si simplu, nu am putut sa-l impart cu nimeni. Trebuia sa termin ce incepusem :))

  2. Adriana Bursa says:

    Nu am încercat rețeta,dar e o idee „TRĂZNET”.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Rulouri cu nuca de cocos

Rulouri cu nuca de cocos

Reteta de rulouri cu nuca de cocos este o reteta simpla, pe care o puteti face cu usurinta pentru cei dragi. Aluatul este pufos si aromat, iar nuca de cocos aduce un plus de aroma si savoare. Mod de preparare Rulouri cu nuca de cocos: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia […]

Placinta impletita cu branza

Placinta impletita cu branza

Dragilor, astazi v-am adus o placinta impletita cu branza absolut minunata! Aluat pufos si aromat, umplut cu branza dulce si cremoasa, nu stiu cum ar putea sa nu placa oricui o pui pe masa 🙂 Mod de preparare Placinta impletita cu branza: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia uscata cu zaharul […]

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Am folosit pentru aceste placinte cu branza aluatul de foietaj rapid pe are il folosesc de obicei pentru cornuri pufoase. Este un aluat foarte usor de facut, pufos si aromat, cu gust intens de unt. Este minunat si va recomand cu drag sa-l incercati! Mod de preparare Placinte cu branza […]

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Pentru aceasta reteta de Baclava am folosit nuca pentru umplutura si fistic pentru presarat deasupra, dar se poate face si o combinatie intre cele doua. Pentru foi am folosit foi de placinta din comert, e mai simplu si mai comod asa. Mod de preparare Baclava: Sirop: Apa si zaharul se […]