Briose si checuri / Retete de prajituri

Chec din albusuri cu cacao

Chec din albusuri cu cacao

Inghetata de casa nu prea ne lipseste din congelator cam pe toata perioada verii. Asa se face ca de cele mai multe ori adun cate o rezerva buna de albusuri la congelator. Am auzit la unele persoane cum ca arunca albusul ramas de la diverse preparate. Zic eu ca e mare pacat pentru ca iata! putem face cate o reteta de chec, numai bun de servit dimineata la cafea sau pentru gustarea copiilor, cu lapte sau iaurt 😉

Chec din albusuri cu cacao si ciocolata

Ingrediente

  • 4 albusuri
  • 150 g zahar
  • 50 g iaurt bine scurs
  • 100 ml ulei
  • 200 g faina
  • 25 g cacao
  • 1 praf de copt
  • esenta de vanilie
  • 50 g ciocolata amaruie

Mod de preparare Chec din albusuri cu cacao:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o bezea lucioasa, care face tepi atunci cand scoatem paletele mixerului.

Separat amestecam iaurtul cu uleiul si esenta de vanilie, apoi incorporam usor in bezea.

Faina o amestecam cu cacaoa si praful de copt si cernem peste compozitia de mai sus, amestecam usor cu o spatula, cu miscari usoare de jos in sus. La sfarsit adaugam ciocolata tocata cu cutitul.

Turnam compozitia intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt

Compozitie pentru chec din albusuri

si dam la cuptor la foc mediu, pentru cca 40-50 de minute, pana checul trece testul cu scobitoarea.

Se scoate pe un gratar si se lasa la racit, dupa care se portioneaza dupa dorinta.

Chec din albusuri cu cacao

Tags: , , , ,

Comentarii prin facebook

19 Comentarii

  1. Ciocolatos nu gluma! Vreau si eu o felie langa cana mea de lapte 😉

  2. buna,

    am facut si eu acest chec, f bun a iesit, am mai adaugat; visine, nuci si cioco cu lapte in compozitie, minunat. si mi a placut ca si a pastrat forma pe durata coacerii si dupa, cu unele am avut surpriza sa se lase dupa ce le scoteam din cuptor. merci de reteta

  3. Un rahat de reteta!N-o incercati, are faina prea multa si grasime deasemenea,incat albusurile batute isi pierd aerul la adaugarea acestora!Plus ca iaurtul nu se incorporeaza cu uleiul..

    • Te-as ruga sa pastrezi un ton decent atunci cand postezi un comentariu pe acest blog.
      Eu doar atat am sa-ti spun:
      – inainte de a te apuca de preparat o reteta e bine sa te asiguri ca ai inteles cum se prepara, daca nu… e bine sa intrebi. Cu siguranta se va gasi cineva sa-ti raspunda 😉
      – grasimea, in speta uleiul, din aceasta reteta nu este prea multa. Poti pune si mai putin daca tu crezi ca este prea mult, dar te asigur ca checul tau va iesi mai uscat decat al meu 😉
      – uleiul se va amesteca foarte bine cu iaurtul daca acesta din urma este foarte bine scurs, asa cum am specificat si in reteta. Un iaurt bine scurs arata ca o smantana groasa si amestecat cu ulei va arata ca o maioneza 😉
      – daca albusurile sunt foarte bine si corect batute, adica ai o bezea lucioasa si „grasa” si daca incorporezi incet emulsia cu iaurt te asigur ca nu se lasa 😉
      Cam atat! Toate cele bune!

    • Doamne , cat poti fi de rautacioasa , pfffff ; daca si pe acest blog se poate folosi asa epitet , ce sa mai spun ?!?

  4. Nu a fost reteta care sa nu-mi reuseasca de pe acest blog. Daca respecti intocmai reteta pas cu pas si folosesti ingrediente de calitate este imposibil sa nu-ti reuseasca. Am facut foarte multe din retetele postate si sunt demult fanul tau. Esti artista, ce mai!!! Cel mai mult prestat a fost tortul cu crema de mascarpone si glazura de ciocolata.Te pup!

  5. comentariu sters

    • Imi rezerv dreptul si „placerea” de a sterge acest comentariu.
      Ai dreptul sa comentezi aici atata timp cat patrezi, asa cum ti-am spus si mai sus, un ton decent. Poti aduce o critica atunci cand este constructiva si o faci in limita bunului simt. In caz contrar esti libera sa comentezi unde vrei tu, dar nu aici. Eventual pe site-urile alea pe care zici ca le plagiez 😉

  6. Sunt super retetele dvs si imi place cum ati rezolvat conflictul cu dna de mai inainte. Mult succes in continuare!:-) 🙂 🙂

  7. Miha nu iti bate capul cu tot felul de inventatori de retete,spune mi mie te rog daca nu am iaurt pot pune smintina

  8. Buna. Pot folosi unt in loc de ulei? Si daca da,in ce cantitate? Si ..pot folosi iaurt grecesc ,e mai indicat?Multumesc

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Chec pufos

Chec pufos

N-as putea spune ca este altceva decat un chec pufos cu cacao ce l-am mai facut deja, dar am simtit eu asa ca trebuie sa va aduc o idee de desert ieftin, rapid si gustos 🙂 Mod de preparare Chec pufos: Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune […]

Briose pufoase de post

Briose pufoase de post

Ma gandeam sa fac o prajitura de post cu nuca de cocos, dar pana la urma, pentru ca plac mai mult copiilor sub aceasta forma, am  facut briose pufoase de post. Mod de preparare Briose pufoase de post: Intr-un castron amestecam laptele de orez cu coaja de portocale, esenta de […]

Briose pufoase cu portocale

Briose pufoase cu portocale

Reteta de Briose pufoase cu portocale este perfecta pentru atunci cand va raman portocale in cosul de fructe si nu le mai vrea nimeni. Puteti adapta in functie de fructele ce le aveti la dispozitie, eu am mai facut si cu un amestec de citrice (portocale, lamaie, mandarine). Reteta de […]

Chec pufos cu cacao

Chec pufos cu cacao

Reteta de chec pufos cu cacao este salvatoare atunci cand ti se anunta musafiri sau vrei ceva bun si foarte rapid de preparat. Eu v-as sugera sa faceti portie dubla, adica 2 checuri, nici n-ai cand sa-ti dai seama cand se termina 🙂 Mod de preparare Chec pufos cu cacao: […]