Briose si checuri / Retete de prajituri

Chec cu visine si crema mascarpone

Reteta Prajitura cu visine si crema mascarpone

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua de rata sau 5 oua de gaina
  • 250 g zahar (pudra)
  • 1 cana ulei
  • 1 cana iaurt
  • 2 cani faina
  • 1 praf de copt
  • esenta de vanilie
  • coaja de lamaie
  • 1 lingura cacao
  • Crema:
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 80 g zahar pudra vanilat
  • In plus:
  • visine (proaspete, conservate in zahar sau din compot)
  • putina ciocolata topita pentru finisat (optional)

Vom folosi o cana de 250 ml

Ma gandisem initial sa fac prajitura Valurile Dunarii, pana la urma mi-a iesit doar un chec cu visine si crema mascarpone 🙂 Desigur, prajitura Valurile Dunarii ramane acolo pe lista de asteptare, astazi avem doar o versiune ultra-simplificata si adaptata 🙂

Mod de preparare Chec cu visine si crema mascarpone:

Blat:

Pentru blat eu am folosit oua de rata, pentru ca le aveam in frigider si nu prea stiam ce sa fac cu ele :))  Se pot inlocui, fara probleme, cu oua de gaina

Ouale si un praf de sare se bat intr-un castron incapator. Se mixeaza pana isi dubleaza volumul. Se adauga zaharul si aromele si se mixeaza pana se topeste zaharul. Turnam apoi pe rand uleiul, iaurtul si faina amestecata cu praful de copt. Mixam bine doar pana ingredientele se omogenizeaza, nu trebuie insistat prea mult.

Dam deoparte aproximativ o treime din compozitie in care vom pune cacaoa.

In tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt turnam compozitia cu vanilie si intindem uniform. Punem deasupra, din loc in loc, compozitia cu cacao, intindem usor cu o spatula si presaram visine din loc in loc.

Dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade, cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 40 de minute, pana blatul devine ferm la atingere. Il probati cu scobitoarea 😉 SE scoate blatul pe un gratar si se lasa la racit.

Crema cu mascarpone:

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa capete consistenta. Se adauga zaharul si mascarponele. Se mixeaza pana crema devine ferma si pufoasa.

Crema se spriteaza peste blatul racit si usor insiropat cu lapte indulcit cu zahar vanilat. Prajitura se da la rece pana in momentul servirii.

  • de obicei, acest blat nu necesita insiropare. Acum mi s-a parut un pic „aspru” (posibil din cauza oualor?!)
  • compozitia pentru blat se poate folosi si la prepararea unor briose bicolore delicioase 😉

Pofta buna! 😉

Chec cu visine si crema mascarpone

RETETA IN IMAGINI

Pentru mai multe recomandari va astept pe pagina de Facebook (AICI)

Tags: , , , , , ,

Comentarii prin facebook

2 Comentarii

  1. mikaela says:

    Este una dintre putinele retete de chec cu iaurt care ma multumeste(ar mai fi una,dar cu mai multa faina si mai putin iaurt).Totusi as mai reduce din cantitatea de zahar si cea de ulei.

  2. mikaela says:

    Checul este foarte bun,nu stiu ce cantitati ai folosit tu,eu am mers pe 250 g iaurt ,250 g faina,am adaugat si sucul unei lamai si mac.Zaharul ~ 3/4 cana ,ulei (combinat cu unt topit)1/2 cana.Checul are o textura umeda,insa pufoasa(nu clisoasa),ceea ce imi da incredere sa il mai fac.;)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Chec pufos

Chec pufos

N-as putea spune ca este altceva decat un chec pufos cu cacao ce l-am mai facut deja, dar am simtit eu asa ca trebuie sa va aduc o idee de desert ieftin, rapid si gustos 🙂 Mod de preparare Chec pufos: Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune […]

Briose pufoase de post

Briose pufoase de post

Ma gandeam sa fac o prajitura de post cu nuca de cocos, dar pana la urma, pentru ca plac mai mult copiilor sub aceasta forma, am  facut briose pufoase de post. Mod de preparare Briose pufoase de post: Intr-un castron amestecam laptele de orez cu coaja de portocale, esenta de […]

Briose pufoase cu portocale

Briose pufoase cu portocale

Reteta de Briose pufoase cu portocale este perfecta pentru atunci cand va raman portocale in cosul de fructe si nu le mai vrea nimeni. Puteti adapta in functie de fructele ce le aveti la dispozitie, eu am mai facut si cu un amestec de citrice (portocale, lamaie, mandarine). Reteta de […]

Chec pufos cu cacao

Chec pufos cu cacao

Reteta de chec pufos cu cacao este salvatoare atunci cand ti se anunta musafiri sau vrei ceva bun si foarte rapid de preparat. Eu v-as sugera sa faceti portie dubla, adica 2 checuri, nici n-ai cand sa-ti dai seama cand se termina 🙂 Mod de preparare Chec pufos cu cacao: […]