In urma cu FIX sapte ani a luat nastere acest blog. Au fost 7 ani frumosi, 7 ani in care am primit laude, am primit si critici, dar cel mai important e ca am mai invatat cate ceva. Cate ceva despre mancare, cate ceva despre fotografie si sper din tot sufletul ca tot ceea ce am invatat eu v-a fost de folos si voua. Va multumesc ca mi-ati fost alaturi in toti acesti ani si ca mi-ati acordat increderea voastra. ❤
Si cum o zi speciala se sarbatoreste cu ceva special, am adunat in acest tort tot ceea ce este mai special pentru o petrecere pe cinste, pentru ca, nu-i asa? petrecerea nu-i petrecere fara ciocolata, cafea si sampanie 😉
Ingrediente
- Pentru blat:
- 2 oua
- 2 linguri zahar (pudra)
- 1 lingura ulei
- 2 linguri faina
- 1 lingura cacao
- esenta de rom
- un varf de lingurita praf de copt
- Mousse de ciocolata:
- 200 g ciocolata amaruie
- 400 ml smantana pentru frisca
- 3 g gelatina
- esenta de rom
- Mousse de ciocolata alba cu cafea:
- 200 g ciocolata alba
- 400 ml smantana pentru frisca
- 5 g gelatina
- 1 lingura ness
- Decor:
- 75 g ciocolata amaruie
- 50 g ciocolata alba
- Jeleu de sampanie:
- 500 ml sampanie
- 10 g gelatina
Mod de preparare Tort cu mousse de ciocolata si cafea:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.
Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.
Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.
Mousse de ciocolata:
Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat sa fie acoperita gelatina.
Peste ciocolata rupta bucatele se toarna jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca si se topeste la foc mic, fara a da in clocot. Se da deoparte, se lasa sa se racoreasca, se incorporeaza gelatina, apoi se da la frigider pana crema de ciocolata se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.
Restul de smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa. Crema de ciocolata se mixeaza putin, cat sa devina omogena, apoi adaugam frisca si o incorporam amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Se aromeaza dupa gust cu esenta de rom.
Mousse de ciocolata alba cu cafea se prepara ca si cel de ciocolata amaruie, doar ca la sfarsit punem nessul dizolvat in foarte putina apa in loc de esenta de rom.
In tava in care am copt blatul se pune blatul insiropat cu putin lapte amestecat cu Nesquik, apoi mousse-ul de ciocolata. Se pune cateva minute la congelator, apoi se pune deasupra si mousse-ul de ciocolata alba cu cafea. Se pune la frigider pentru cateva ore, pana cremele se intaresc suficient.
Jeleu de sampanie:
Gelatina se puna la hidratat in apa rece, atata apa cat sa fie acoperita gelatina.
Sampania se pune intr-o craticioara si se incalzeste la foc mic, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget. Adaugam gelatina si amestecam bine pana aceasta se dizolva. Lasam deoparte pana se raceste, amestecand din cand in cand.
Cand compozitia pentru jeleu a ajuns la consistenta unui sirop turnam in tava peste mousse-ul de ciocolata alba cu cafea. Dam din nou la rece.
Decor:
Se masoara o fasie de hartie de copt, lunga si lata cat marginea tortului. Se pune ciocolata topita intr-un posh la care s-a atasat un varf rotund si subtire si se decoreaza (mazgaleste ? ) fasia dupa plac.
Cu grija se infasoara hartia de copt in jurul tortului si se da la rece cateva minute, pana se intareste ciocolata, apoi cu grija se inlatura hartia de copt.
Cu ciocolata ramasa „desenati” diverse forme pe o alta bucata de hartie de copt. Dati la rece sa se intareasca, apoi decorati tortul.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Invalid Displayed Gallery
LA MULȚI ANIIIIII, draga mea dragă! :*
Din suflet multumesc ❤
Interesant! Felicitări pentru tot ce ai făcut pana acum! Pupici și la cat mai multe rețete! <3
Multumesc frumos ❤
Felicitari pentru perseverenta si pentru munca valoroasa!
Ne-am bucurat mult de retetele impartasite cu noi.
La multi ani si multa inspiratie in continuare!
multumesc frumos Rita ❤
Daca dublezi cantitatile pentru blat, ce diametru ar trebui sa aiba forma? Si trebuie sa si dublez cantitatea de crema. Multumesc.
Eu as face intr-o forma de cca 23 cm. Teoretic, daca dublezi cantitatile pentru blat, le dublezi si pe cele pentru crema. Acu depinde de cum vrei tu, cu mai multa sau cu mai putina crema. Merge si o portie si jumatate 🙂
Chiar doream sa incerc o reteta noua ,va tin la curent dupa preparare
buna! as dori sa stiu ce fel de ciocolata ati folosit pentru decorul alb-negru, eventual daca puteti sa imi spuneti si o marca, nu as vrea sa fac experimente ci sa merg la sigur, stiu ca depinde foarte mult de ciocolata pentru a iesi atat de perfect.
multumesc!
Buna!
Am folosit ciocolata alba Bellarom de la Lidl (sunt tablete de 200 g) si ciocolata Kuverture tot de la Lidl (asta o gasesti la raionul cu esente, praf de copt etc)
Multumesc mult de tot, acum ma duc la Lidl dupa ele! O zi frumoasa!
Miha, tortul arata foarte bine! Am doar o intrebare: cum se comporta bordura de ciocolata la taiere? Nu se rupe/faramiteaza in mai multe parti ? M-am tot gandit la asta cand am vazut si in alte parti borduri de cioco.
ba da, se rupe. Dar daca vei folosi un cutit cu lama incalzita se va taia frumos 😉