Am fost provocata sa fac acest tort, da’ provocata rau de tot! 😀 Fetele…dragutele… de pe Facebook mi-au aruncat in pagina o ditai felia de tort si eu am stat cu ochii lipiti de monitor o zi intreaga :))) Intr-un tarziu mi-am dat seama ca mai bine ar fi sa pornesc spre bucatarie daca vreau sa-mi potolesc poftele. Si uite-asa am gasit si ocazia de a folosi cutia de mascarpone ce-o aveam in frigider, cumparata in ideea ca „poate fac ceva bun intr-o zi” :))
Pentru acest tort cu crema de mascarpone si caramel am pornit de la reteta Marthei Stewart, dar pana la final am ajuns la reteta mea, c-asa-mi place mie sa adaptez si sa improvizez 😉
Reteta de tort este destul de lunga si poate parea greu de facut, dar va asigur ca nu e asa. Se face foarte usor, iar daca optati pentru varianta „blaturile azi, crema maine” 🙂 deja e floare la ureche. Fiind un tort de potolit pofte, un tort de familie, nu l-am dichisit in nici un fel, dar se poate orna dupa cum doreste fiecare. Dar sunt de parere ca si „alandala” asta are farmecul ei 😉
Ingrediente
- Pentru blat:
- 300 g faina
- 150 g zahar pudra
- 50 g cacao
- 1 praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 400 g iaurt
- 3 oua
- 100 ml ulei
- 60 g nuca macinata
- esenta de rom
- Pentru crema mascarpone:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- 2 linguri zahar pudra
- 1 zahar vanilat
- esenta de vanilie, dupa gust
- Pentru caramel:
- 250 g zahar
- 100 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- 150 g unt
- Pentru crema de ciocolata:
- 100 g ciocolata amaruie
- 150 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- esenta de rom, dupa gust
Mod de preparare Tort cu crema mascarpone si caramel:
Blat:
Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, iaurtul si cele 3 oua. Incepem sa mixam la viteza mica a mixerului, pana ingredientele se amesteca, apoi marim viteza mixerului si mixam pana obtinem o compozitie omogena si lucioasa. La sfarsit incorporam nuca macinata.
Compozitia se imparte in 3 si se coc 3 blaturi intr-o tava de 20 cm diametru, tapetata cu hartie de copt, la foc mediu, pentru cca 40 de minute fiecare. Blaturile se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca foarte bine.
- Blaturile se pot preapara si cu o zi sau doua inainte de a le folosi.
Crema de ciocolata:
Ciocolata rupta bucatele si amestecata cu smantana pentru frisca se topeste la foc mic. Se omogenizeaza foarte bine, se lasa sa se raceasca, apoi se da la congelator pentru cca o ora.
- Daca montati tortul a doua zi, puneti crema de ciocolata la frigider.
Crema de ciocolata se mixeaza pana se intareste si devine pufoasa.
Crema de mascarpone:
Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa capete consistenta. Se adauga zaharul vanilat si se mixeaza pana devine pufoasa.
Mascarponele se mixeaza cu cele 2 linguri de zahar pana devine pufos. Adaugam frisca batuta si mixam pana la omogenizare. Aromam dupa gust cu esenta de vanilie.
Caramel:
Zaharul se caramelizeaza, pana se aureste si devine lichid. Se da deoparte si turnam frisca lichida (atentie la aburi!) Punem din nou pe foc si amestecam continuu pana se topeste caramelul si compozitia incepe sa se ingroase, moment in care punem si untul. Amestecand continuu, se fierbe pana caramelul ajunge la consistenta dorita. Se lasa sa se raceasca foarte bine.
- Caramelul se poate pastra foarte bine la frigider intr-un borcan cu capac.
Fiecare blat se taie in 2. Crema de mascarpone se imparte in 5 si se repartizeaza intre cele 6 blaturi. Peste fiecare strat de crema de mascarpone punem cate un strat de caramel. Peste ultimul blat punem crema de ciocolata.
Tortul se da la rece pentru cateva ore, apoi se portioneaza dupa dorinta.
Pofta buna! 😉
Aoleu, Doamne, ce ai tu aici… Aoleu, mor de pofta, il fac, parol, ca nu mai pot!!! Dar am forme de 18 cm…
Cleos, cred ca-s ok si cele de 18! 😉
Une vrai délice, il est superbe, Bravo!
Bisous
Multumesc! 🙂
orice as face, oricat as incerca cu torturi de fructe si alte sortimente…da, daaa, naturale, sigur! nu pot mama draga! cedez, da cedez neconditionat la aceasta varianta de tort, mascarpone, caramel, chocolata.
asta e situatia mihalis, nici roz nici albastra, ci neagraaa precum chocolata si ravasitoare precum caramelul si … ei da, mascarpone e mai prieten cu blatul negru decat cu mironositzul de diplomat, iti zic eu!
nu stiu, cred ca mi se trage din copilarie, in laboratoarele anilor 70, se faceau niste amandine insiropate si inchocolate-adevarate – da, stiu cum am scris 🙂 – care zau mi le ai adus aminte cu acest tort… pe atunci erau femei serioase in cofetarii, avea mama o prietena care, vizitandu ne din cand in cand, ne aducea resturile de prajituri din tavile mari in care gateau amandine, ora 12, carpati, savarine… boeme motzate cu frisca ametite de domnul caramel parfumat cu rom.
de mama draga, ilustratiile cu tortul tau seamana cu amintirile unor vremuri mai cuminti.
sa fii iubita mereu mai tortuletzule!
Doamna Aurelia, fiecare comentariu pe care-l primesc de la dvs imi aduce zambetul pe buze. Si va multumesc pentru asta! >:D<
Miha, un tort la superlativ si poze exceptionale. Alandala este pe gustul meu si e in trend, dar tu stii deja asta
Multumesc Didi, esti o draguta! >:D<
Ma bucur ca ti-am stimulat simturile :)))) Acum ni le-ai stimulat tu :)))
Ce sa spun… o nebunie, pura nebunie de tort… te rog frumos sa refaci reteta ca daca venim si noi in vizita, sa ai si tu ceva acolo, sa ne servesti :P:P:))) muaah!
Laura, eu va multumesc ca m-ati stimulat! 😉 Sa ma anunti cand vii, ok? :))
Fooarte apetisant! Marcarpone si caramel….mmmmmm!
Multumesc Dana! Da, e bun…bun de tot! 😉
Vai cum arata!!!
…tu esti regina dulciurilor fara indoiala!!!
Multumesc Camy! >:D< Nu-s o regina, poate doar o printesa :))))))
Tortul este f.bun . M-am incumetat si l-am facut desi am zis ca nu mai fac nimic de pe net dupa ce am luat niste tzepe. Eee gustul este perfect: pufos, aromat cu caramelul ala care parfumeaza mascarponele, se topeste in gura. Insa, nu este chiar asa usor de facut, stai cateva ore in bucatarie. Si apoi trebuie sa te pregatesti din timp, sa le cumperi pe toate. Nu cred eu ca aveai asa intr-o zi prin casa 400 grame de iaurt ( trei cutii) si inca 500 grame frisca lichida.etc. Insa in afara de asta reteta ta este una dintre cele mai bune . Felicitari!
Gina, iaurtul nu lipseste niciodata de la mine din frigider, nu neaparat ca-l folosesc la prajituri, ci pentru ca il consumam ca atare, atat noi adultii cat si copiii. Si nu cumpar niciodata cutii mici. 😀 Si frisca am mai tot timpul in frigider si chiar de nu am… am un Lidl aproape :)))))
Una peste alta, ma bucur ca ti-a placut tortul si ca ai avut curaj sa-l incerci, desi n-am spus ca e un tort care se face repede, ci unul care nu e greu de facut. Chiar am sugerat la inceput sa se faca „blaturile azi si crema maine” :)))) ca sa para mai usor.
Eu te mai astept pe aici si sper sa mai incerci din retete! Iti doresc un Paste Fericit! >:D<
arată într-un mare fel!
o întrebare, poate ți-a scăpat sau mi-a scăpat mie 😉 : blaturile nu se însiropează?
p.s. dacă se poate un răspuns urgent, pentru că mă și apuc de el 🙂
mercic!
Sebra, blatul este unul dens si o consistenta usor umeda. Din punctul meu de vedere nu necesita insiropare, mai ales ca blatul absoarbe din caramel si din umezeala din crema. Dupa o zi de stat la frigider este perfect. Dar daca voua va plac blaturile foarte insiropate zic eu ca ii poti pune putin sirop, dar nu foarte mult.
Sa ai spor!
@Miha,
Mercic! Merg pe mâna ta! 🙂
Cred ca stiu cum ai stat tu cu ochii lipiti de monitor… pentru ca asa stau eu acum 🙂 Fantastic tort, feliciitari!
multumesc Simona! 🙂
Am urmat cu rigurozitate instructiunile..totul bine pana la crema de mascarpone. De 2 ori am stricat o s-a taiat fara motiv. Prima data am dat vina pe frisca fiind una no name dar m-am suit in masina si am cumparat din nou toate cele necesare. S-a intamplat din nou, nu stiu dc dar in mom in care am batut frisca si crema impreuna s-a ales praful… Sunt dezamagita…
Adina, nu stiu ce s-a intamplat acolo la tine, de ce anume s-a taiat crema. 🙁 Cel mai probabil, dupa parerea mea, ai batut frisca prea mult. Efectiv, sunt doar 2 ingrediente (frisca si mascarpone) pe care doar le omogenizezi, nici nu trebuie batute prea mult deoarece crema devine ferma si teapana imediat.
si eu am patit la fel…mi se branzise chiar, asa ca am bagat crema in frigider si dupa am fugit repede la magazin, am luat doua intaritoare de frisca ,apoi le am mixat in crema si spre surprinderea mea si a devenit din nou cremoasa si pufoasa
Buna, Miha!Eu as vrea sa fac tortul pt ziua fetitei mele.
Tu ce parere ai, ar ajuge pt 15 persoane sau trebuie sa maresc cu 50% cantitatile? eu o sa il imbrac in alb, deci frisca + mascarpone( asa ca aici o sa dublez cantitatle) si o sa renunt la crema de ciocolata. Multumesc!
Anca, tortul e destul de consistent si felia iese destul de inalta, dar ar fi indicat sa maresti cantitatile, cu siguranta nu va fi prea mult 😉
Multumesc foarte mult!
>:D< cu placere
am facut tortul pentru ziua de nastere al ficei mele,mi-a iesit perfect,un deliciu,multumesc pentru reteta
Ma bucur din suflet ca v-a placut!
La multi ani fetitei! >:D<
Vreau si eu sa fact acest tort pentru ziua fetitei mele…vreau sa intreb daca pot sa folosesc pudra de cacao cruda? ‘raw cacao’
N-am folosit niciodata cacao cruda, deci nu pot sa-ti dau un raspuns foarte clar. Dar fiind pudra cred ca da
mersi mult! Pot sa fac blaturile cu 2 zile inainte?
Eu blaturile le-am facut cu o zi inainte. Acu’ daca vor mai sta o zi cred ca n-o fi bai! :))
Buna ziua!Vreau sa fac acest tort,dar cu blat cumparat. Acest blat se insiropeaza?
Blatul pe care l-am facut eu nu se insiropeaza. Nu stiu ce sa zic de cel din comert. Daca va plac prajiturile insiropate cred ca e bine sa-l insiropezi
Va multumesc !
Mi s-a intarit caramelul. Nu l-am putut intinde peste crema. Oare de ce?? Ce am greșit?
Probabil ca l-ai fiert prea mult. Sau l-ai tinut la rece?
Buna ziua! Eu am forma de tort de 26 cm diametru, o fi prea mare?
Forma e destul de mare… La aceleasi ingrediente o sa iasa foile subtiri
multumesc
Imi place ca nu e din „prafuri” si are consistenta.
am facut si eu acest tort,am respectat reteta dar,nu mi-a iesit blatul…….trebuie modificat ceva la blat?va rog da-mi spuneti si mie.
ce inseamna ca n-a iesit? ce s-a intamplat?
nu mi-au iesit decat 2 blaturi ffff subtiri si cam tari.nu mi-au placut ,nu s-au umflat absolut deloc.chiar nu stiu,mi-a fost necaz…..am zis ca data viitoare sa dublez cantitatile
Nu pot sa-mi dau seama ce s-a intamplat. Cantitativ, ingredientele sunt suficiente pentru un blat mare de tort. Daca punem la socoteala numai iaurtul si faina si avem deja 700 g compozitie… Esti sigura ca n-ai uitat sa pui praful de copt sau bicarbonatul?
singurul ingredient care nu l-am pus a fost nuca.vreau sa-l mai incerc o data.
Buna ziua,
Vreau si eu sa fac tortul pentru ziua mea, dar il fac in tava de 28cm, si o sa impart aluatul pt blat in 2. spune-mi te rog, se intampla ceva daca jumatate o pun la cuptor, iar cealalta o las la temperatura camerei pana este gata prima? (nu am 2 tavi sa le pot pune odata).
multumesc.
Buna dimineata, Oana.
Compozitia pentru blat nu este una spumoasa, asa cum este cea de pandispan, asa ca nu este o problema daca o sa coci blaturile separat. Si eu tot separat le-am copt 😉
multumesc tare mult…abia astept sa vad ce iese 🙂
Arata suuuperb!Multumim pt.reteta!
Buna
De ce mi-a iesit caramelul tare?Nu arata ca cel din poza:((((( e gros mai degraba am facut caramel nu caramel:(Mi s-a parut cam putin lichid pt. toata cantitatea de zahar.Am folosit frisca lichida.
Multumesc
probabil ca ai fiert prea mult caramelul, alta explicatie nu am 🙁
Buna seara,
Da …probabil ca asta s-a in intamplat dar pana la urma a iesit bine :)Multumim pt.retele minunate!O sa va „urmaresc” in continuare :).Sarbatori Fericite!
Sarbatori fericite si voua! >:D<
caramele scz:)
De care iaurt se pune in blat?
orice fel de iaurt
Pentru o tava cu diam de 26cm, cantitatile ar trebui dublate,sau doar o data si 1/2?
Se poate face un singur blat?
Se poate, doar ca va trebui sa faci unele modificari. In sensul ca ar trebui sa coci intr-o forma mai mare si nu va iesi atat de inalt incat sa-l poti taia in 6
Buna seara, am inceput si eu sa fac acest tort si am o problema, crema caramel a iesit prea tare. Ce pot sa fac? Multumesc!
Mai adauga putina smantana pentru frisca
Si il mai fierb?
Eu zic macar sa-l incalzesti putin, sa poata fi bine omogenizat
Buna ziua. Ce procent de grasime are iaurtul folosit in reteta?
Poti folosi orice fel de iaurt. Eu am folosit de 3%
Buna seara,
Pentru crema mascarpone se pot pune 500 gr. mascarpone, in loc de 250 gr si 250 ml frisca ?
Multumesc frumos !
Elle, numai mascarpone cu zahar nu cred ca ar fi pe gustul meu. Dar daca tie iti place merge, de ce nu?
Va multumesc pt timpul acordat in a-mi raspunde !
Cu drag oricand 🙂