Reteta tort-rulada cu banane
Ingrediente
- Pentru blatul de rulada:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 2 linguri ulei
- 4 linguri faina
- un varf de lingurita cu praf de copt
- esenta de vanilie
- coaja de lamaie Finesse
- Pentru umplutura rulada:
- crema de ciocolata (Nutella, Finetti…)
- Crema:
- 4 linguri zahar
- 3 linguri amidon
- 500 ml lapte
- 50 g unt
- 200 ml smantana pentru frisca
- esenta de vanilie
- putina zeama de lamaie
- In plus:
- 1 banana mare
- Pentru ornat:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 1 lingura de zahar pudra vanilat
Poate parea complicat sa faci un tort cu rulada si banane, dar va asigur ca nu este, absolut deloc. Daca vrei ca totul sa fie si mai rapid decat este deja poti folosi o rulada din comert, cu orice umplutura vrei si iti place. Abia la degustare mi-am dat seama si mi-a parut rau ca nu am pus banane si in interiorul cremei, ci doar pe suprafata tortului. Cred ca ar fi fost si mai bun 😉 Poate incercati voi asa si-mi spuneti si mie cum a fost 🙂
Mod de preparare Tort cu rulada si banane:
Blat pentru Tort cu rulada si banane:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei, coaja de lamaie si esenta de vanilie le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Turnam compozitia in tava (40/28 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu (150 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru 15-20 de minute, atat cat blatul sa se rumeneasca usor. Scoatem blatul din tava, il punem pe un gratar si-l lasam sa se racoreasca.
Scoatem hartia de copt de pe blatul racit si-l punem pe o alta bucata de hartie (sau pe folie alimentara). Peste blat punem umplutura de ciocolata si rulam strans.
Crema pentru Tort cu rulada si banane:
Intr-o cratita se amesteca amidonul si zaharul. Se toarna apoi laptele in fir subtire, amestecand bine cu un tel, sa nu se formeze cocoloase. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa.
Lasam sa se racoreasca, adaugam untul si omogenizam. Acoperim crema cu folie alimentara (o lipim pe suprafata cremei) si dam la rece pana crema se raceste foarte bine. In crema racita incorporam smantana pentru smantana pentru frisca batuta pana a devenit pufoasa. Punem zeama de lamaie si esenta de vanilie dupa gust.
- Crema este moale si pufoasa, dar daca doriti o consistenta mai ferma puteti adauga in crema calda putina gelatina hidratata (5 g cred ca este suficient)
Asamblare Tort cu rulada si banane:
Rulada se feliaza in cca 12 felii (capetele se devoreaza de catre pofticiosi 🙂 ) pe care le asezam intr-o tava cu inel detasabil (18 cm diametru), formand astfel baza si lateralele tortului. Se toarna crema in tava si se acopera cu felii de banana.
Tortul se acopera cu folie alimentara si se da la rece pentru cateva ore (ideal ar fi sa stea peste noapte).
Inainte de servire se bate smantana pentru frisca pana devine ferma. Eu am pus o lingura de zahar pudra vanilat, dar se poate indulci dupa gust. Se orneaza tortul si se presara cu putina cacao.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Pentru blatul de tort-rulada puteti incerca si Rulada cu visine si ciocolata alba (reteta aici)
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
Arata excelent