Reteta Tort cu crema caramel si ciocolata
Ingrediente
- Pentru blaturi:
- 150 g unt
- 300 g zahar (pudra)
- 4 oua
- 300 g iaurt natural
- 100 ml lapte
- 375 g faina
- 50 g cacao
- 10 g praf de copt
- esenta de vanilie
- 1/2 boaba de tonka
- Pentru crema de ciocolata:
- 400 g ciocolata (54%cacao)
- 400 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- 250 g mascarpone
- esenta de vanilie
- Pentru crema caramel:
- 150 g zahar
- 250 ml lapte
- 2 linguri amidon
- 125 g mascarpone
Dupa o lipsa cam mare revin cu un tort cu crema caramel si ciocolata, un tort consistent, cu un gust fabulos. Pentru ca, nu-i asa? un sot si un tata minunat trebuie sarbatorit cu un tort pe masura 😉
Mod de preparare Tort cu crema caramel si ciocolata:
Blaturi Tort cu crema caramel si ciocolata:
Untul topit partial se mixeaza cu zaharul si un praf de sare pana devine cremos. Se adauga apoi ouale pe rand, mixand bine dupa fiecare, laptele, esenta de vanilie, boaba de tonka razuita si iaurtul. La final cernem in castron faina, cacaoa si praful de copt. Mixam bine, pana compozitia devine omogena. Aceasta va avea consistenta unei smantani mai groase.
- in functie de faina si de tipul de cacao s-ar putea sa mai fie necesar sa puneti putin lapte in plus
Compozitia pentru blat o impartim in 6 parti si vom coace 6 blaturi subtiri, intr-o tava de 26 cm diametru, tapetata cu hartie de copt, la foc mediu (150 grade cuptor electric cu ventilatie). Blaturile coapte se scot pe un gratar si se lasa la racit cu tot cu hartia de copt.
Crema de ciocolata pentru Tort cu crema caramel si ciocolata:
Ciocolata rupta bucatele, amestecata cu smantana pentru frisca, se topeste intr-un vas, la foc mic. Se amesteca incontinuu, pana ciocolata este topita, fara a da in clocot. Vasul se da la rece pana crema se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.
Crema racita se mixeaza putin, pentru omogenizare, apoi se adauga mascarponele si esenta de vanilie. Se mixeaza bine. Se dau deoparte 2 linguri din crema, pe care le vom folosi la decor.
Crema caramel pentru Tort cu crema caramel si ciocolata:
Zaharul il caramelizam intr-o cratita. Cand a devenit lichid si de culoarea chihlimbarului turnam cu atentie 100-150 ml lapte si lasam deoparte pana se topeste caramelul.
Separat amestecam amidonul cu restul de lapte. Cand caramelul este topit punem cratita din nou pe foc. Cand ajunge aproape de punctul de fierbere turnam laptele cu amidon si amestecam bine bine pana compozitia se ingroasa. Dam deoparte si lasam la racit. Peste crema calduta punem o folie alimentara si dam la rece pana se raceste foarte bine. In crema racita adaugam mascarponele si mixam bine, pana la omogenizare.
Asamblare Tort cu crema caramel si ciocolata:
Punem cremele in 2 posh-uri la care am atasat un dui cu varf rotund. Le repartizam intre cele 6 blaturi, crema de caramel o punem la mijloc. Invelim in folie alimetara si dam la frigider pentru cateva ore (de preferat peste noapte).
Idee de decor:
Marginea tortului am „imbracat-o” intr-o fasie de dantela de ciocolata.
- tai o bucata de hartie de copt de marimea si inaltimea tortului.
- topesti 100 g ciocolata pe baie de aburi, pui intr-o punga mai groasa si tai un colt fin.
- „desenezi” hartia de copt cu ciocolata
- pui fasia de hartie de copt de jur imprejurul tortului (recomand sa ceri ajutoare 🙂 ) si dai la rece pentru cateva minute
- dezlipesti cu atentie hartia de copt
Pentru decor am folosit frisca cu crema de branza, plus cele 2 linguri de crema de ciocolata
- smantana pentru frisca/frisca lichida (200 ml) o mixezi pana incepe sa prinda consistenta
- adaugi 1 lingura de zahar pudra vanilat si crema de branza (150 grame) si mixezi pana crema devine ferma
- pui crema intr-un posh alternand-o cu crema de ciocolata si ornezi dupa preferinta
Daca vrei o alta idee de tort cu ciocolata vezi AICI mai multe retete
RETETA IN IMAGINI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
La multi ani pentru toata familia si la multe retete delicioase!
Multumesc, Olivia!
Arata delicios,imi ploua in gura mai ales ca stiu cat de bune le faci,te pup cu drag