Retete de prajituri / Torturi

Tort cu 2 feluri de ciocolata

Tort cu mousse de ciocolata

Am avut in ultima vreme diverse ocazii la care am avut cate ceva sau pe cate cineva de sarbatorit. Cerinta a fost intotdeauna „un tort de ala bun cum faci tu, dar sa fie simplu, nu te complica” 😀 Si ce poate fi mai simplu decat un blat de tort cu cacao si un mousse de ciocolata? Mousse-ul de ciocolata se poate face din ciocolata alba, ciocolata cu lapte sau ciocolata amaruie. Ori numai unul, ori combinate… cum doriti si cum va place 😉

Si daca tot e asa simplu, haideti sa va arat si voua…

Tort cu mousse de ciocolata

felie tort cu ciocolata

Ingrediente

  • Blat de tort:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar pudra
  • 2 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • esenta de rom
  • 1 lingurita praf de copt
  • Mousse de ciocolata:
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 4 g gelatina
  • esenta de vanilie
  • Mousse de ciocolata alba:
  • 200 g ciocolata alba
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 6 g gelatina
  • Decor:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar (pudra)
  • 150 g crema de branza
  • esenta de vanilie
  • Glazura de ciocolata:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • smantana pentru frisca, atat cat ciocolata sa ajunga la consistenta dorita

Mod de preparare Tort cu 2 feluri de ciocolata:

Blat de tort cu cacao:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (20/30cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Blatul obtinut se taie pe orizontala in 3 parti.

blat de tort cu cacao

Mousse de ciocolata cu lapte:

Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat sa fie bine acoperita gelatina.

Peste ciocolata rupta bucatele se toarna jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca si se topeste la foc mic, fara a da in clocot. Se da deoparte, se lasa sa se racoreasca, se incorporeaza gelatina, apoi se da la frigider pana crema de ciocolata se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.

Restul de smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa. Crema de ciocolata se mixeaza putin,  cat sa devina omogena, apoi adaugam frisca si o incorporam amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Se aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie.

cum se face mousse de ciocolata

Mousse de ciocolata alba se prepara ca si cel de ciocolata cu lapte.

In tava in care am copt blatul (tapetata cu folie alimentara) se pune o parte de blat insiropat cu putin lapte amestecat cu Nesquik, apoi mousse-ul de ciocolata alba. Acoperim cu al doilea blat, mousse-ul de ciocolata cu lapte si acoperim cu cel de-al treilea blat. Se inveleste Se pune la frigider pentru cateva ore, pana cremele se intaresc suficient.

Tortul se scoate pe un platou si se orneaza cu crema de frisca preparata astfel:

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga apoi zaharul pudra, esenta de vanilie si crema de branza.  Se mixeaza pana crema devine ferma si pufoasa si poate fi spritata. Cu o parte din crema se „imbraca” tortul, o parte se pastreaza pentru „floricele”

Pentru glazura de ciocolata se topeste ciocolata pe baie de aburi, apoi se toarna smantana pentru frisca putin cate putin pana ciocolata ajunge la consistenta dorita. Se toarna peste tort, lasand sa curga peste margini.

Se da la rece pana in momentul servirii.

Pofta buna! 😉

Tags: , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

25 Comentarii

  1. Este super,mai mult decat minunat!

  2. Arata suuperb,il mananci cu privirea!!! Maine vreau sa-l prepar si eu pentru aniversarea baielelului meu,doar o mica problema am…tava mea are diametrul de 25/35 si nu stiu daca sa fac o portie si jumatate, sau sa fac portie dubla!? Ma puteti sfatui?? …inca ceva…crema de branza este de fapt mascarpone?!

  3. Sarca Irina Rodica says:

    Scusa ma brâzã de vacã se pune ori poţi sã pui si filadelfia aştet rãspunsul mulţumesc

  4. Valentina says:

    Buna in loc de smantana pentru frisca pot pune Hulala, Meggle, etc. (Nu imi iese niciodata cu smantana pentru frisca mi se taie)

    • Poti folosi si frisca vegetala, daca asa doresti.
      Smantana pentru frisca se taie daca o bati prea mult. La aceatsa reteta n-ar trebui sa intampini probleme pentru ca frisca nu trebuie batuta foarte mult (pana sa devina ferma, doar pana devine pufoasa)

  5. Mitu marinela says:

    Imi place foarte mult cred ca o sa fac si eu pt ziua mamei si pot pune hulala miha

  6. Buna ziua,
    Imi puteti spune va rog, daca frisca folosita este neindulcita ?
    Va multumesc !

  7. eugeniastancu 62@gmail.com says:

    Miha,eu am o forma rotunda rotunda de 28 cm poti sa mi spui ce cantitati mi ar trebui.multumesc

    • Pentru blat as zice sa folosesti 7 oua. Daca nu iti este prea greu poti face blaturile separat, din cate 2 oua, si atunci folosesti doar 6 😉
      Pentru crema o portie si jumatate este suficient

  8. Radu Nicoleta says:

    Daca folosesc frisca lichida indulcita in loc de smsntana pentru frisca …cat zahar ar trebui pus?

  9. Radu Nicoleta says:

    Buna ziua!am facut acest tort,desi am batut foarte bine albusurile,atat de bine incat erau bat si emulsia statea deasupra a iesit foarte mic,nu il puteam imparti in 3…a trebuit sa mai fac inca o data un blat ca sa il pot imparti…crema am facut-o,dar era foarte moale,imi picase pe langa…ma refer in momentul in care am pus frisca,desi am timut ciocolata la congelator pentru a se raci mai repede,degeaba…cand am pus frisca,si aceea rece de la frigider,s-a ploştit de tot!as dori sa ma ajutati cu niste sfaturi!eu nu am venit cu critici,doamne fereste,dar v-am scris toate acestea ca sa imi dau seama daca gresesc undeva!imi place foarte mult acest tort cum arata,si cu siguranta aceasta combinatie de ciocolata alba cu neagra e ceva fabulos!as dori niste sfaturi va rog,doresc sa mai fac inca o data acest tort!o zi superba va doresc!

    • Buna, Nicoleta
      Tava in care ai copt blatul era de marimea recomandata, 20/30 cm? Pe langa asta, este foarte important ca si faina si cacao sa fie corect incorporate, la sfarsit compozitia sa fie spumoasa.
      Pentru crema ai folosit gelatina? Restul de frisca se bate pana devine pufoasa apoi se adauga in crema de ciocolata

      • Radu Nicoleta says:

        La ce va referiti cand spuneti sa fie faina si cacao corect incorporate?.dupa ce am pus faina am folosit o lingura de lemn!restul de frisca am batut-o separat,am pus chiar si un intaritor de frisca….frisca era ok,dar cand am pus-o peste crema a devenit moale toata crema!

  10. Radu Nicoleta says:

    Da,am folosit o tava cu dimensiunile de 20/30..faina am amestecat-o cu cacao si praful de copt si am folosit o lingura de lemn,nu am mai folosit mixerul…am folosit 4 gr gelatina la ciocolata neagra si 6 gr la cea alba..dar probabil nu am lasat-o suficient la racit,nu stiu ce sa zic..probabil trebuia lasata pana se ingrosa un pic si apoi pusa gelatina…

    • Gelatina hidratata in apa rece se pune in crema calda, asa se va dizolva mai bine in compozitie. Pe masura ce crema se raceste trebuie sa se inchege. Daca acest lucru nu s-a intamplat e posibil ca gelatina sa nu fi fost buna…

  11. Radu Nicoleta says:

    La ce va referiti cand spuneti sa fie faina si cacao corect incorporate?.dupa ce am pus faina am folosit o lingura de lemn!restul de frisca am batut-o separat,am pus chiar si un intaritor de frisca….frisca era ok,dar cand am pus-o peste crema a devenit moale toata crema!

  12. Buna, Miha! Daca folosesc ciocolata neagra (min. 70% cacao) si pun doar 2g de gelatina, oare imi iese mousse-ul? Sau ce cantitati ar trebui sa pun, daca schimb ciocolata cu una neagra? Multumesc!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Crema de ciocolata alba

Crema de ciocolata alba

Nu o singura data v-am recomandat aceasta crema de ciocolata alba. Si asta pentru ca este cea mai simpla si mai buna crema de ciocolata, aproape ca o mananci cu lingura inainte de a ajunge pe un blat de tort cu vanilie ori un blat de tort cu cacao ori […]

Piscoturi cu crema mascarpone

Piscoturi cu crema mascarpone

N-ai sa gasesti un desert mai simplu si mai rapid decat aceste piscoturi cu crema mascarpone. Acest desert il veti mai gasi sub diverse denumiri, Eclere false sau Mini Tiramisu. Pentru astazi eu am ales varianta cea mai simpla, dar se pot face combinatii fel de fel 🙂 Alte retete […]

Chec pufos

Chec pufos

N-as putea spune ca este altceva decat un chec pufos cu cacao ce l-am mai facut deja, dar am simtit eu asa ca trebuie sa va aduc o idee de desert ieftin, rapid si gustos 🙂 Mod de preparare Chec pufos: Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune […]