Aluat dospit / Retete culinare

Paine cu cartofi

* 3 cartofi (360 g piure)
* 150 ml apa (in care au fiert cartofii)
* 2 lingurite drojdie uscata
* 1.5 lingurita sare
* 1.5 lingurita zahar
* 3 linguri ulei
* 650-700 g faina

Cartofii se fierb in apa cu putina sare, se lasa la racit in apa in care au fiert, se scurg si se paseaza. Restul de apa de la fiertul cartofilor se poate pune la congelator si folosita ulterior la oricare alta reteta de paine.

Se pune piureul in cuva masinii de paine, se adauga apa si restul ingredientelor. Se alege programul de framantare + dospire.

Intrucat aluatul cu cartofi are proprietatea de a absorbi mult lichid, la inceput aluatul va parea tare si greu de framantat. Pe masura ce va fi framantat veti vedea ca se inmoaie si chiar va trebui sa mai adaugati faina.

Dupa ce aluatul a crescut se scoate pe masa infainata (este lipicios) si se formeaza 2 rulouri care se impletesc. Sau se poate forma un singur rulou, care se cresteaza apoi inainte de a da la cuptor.Se mai lasa la crescut 1 ora, apoi se da tava la cuptor, la foc mediu, pana se rumeneste.

Daca doriti o coaja moale la paine, dupa ce o scoateti din cuptor, o ungeti cu putin ulei si o acoperiti cu un prosop pana se raceste.

Sursa

Tags: , ,

Comentarii prin facebook

11 Comentarii

  1. Foarte frumoasa, si sant sigura ca si gustoasa!

  2. Moama, ce paine babana, parca ii simt mirosul in nari.
    Am salvat reteta, prea bine arata.
    Pup!

  3. Ce paine frumoasa…o mananci din ochi. Bravo Miha!!

  4. Uau, ce piine grasuta, parca as minca si eu o feliuta, mai ales ca e de post… Pupici …

  5. Am facut si eu de mult. Foarte delicioasa si satioasa.
    Pacat ca am stricat cuva masinii de paine :((

  6. Daniela, multumesc!
    O zi buna iti doresc!

  7. Gabi, intr-adevar e foarte aromata, cred ca de asta a ajuns mirosul pana la tine! :))
    Te pup si sa aveti pofte! 🙂

  8. Naina, multumesc tare mult!

  9. Cuscra, esti la post? :-s

  10. Ufff…Vero…cred ca si la mine ar fi mare tragedie daca s-ar strica masina de paine. 🙁

  11. Miha, in sfirsit ti-am vazut si eu piinea cu cartofi, chiar arata bine a ta! Eu acuma folosesc orice rest de piure, zeama de la cartofi si pun in piine, se simte diferenta si la gust si la consistenta miezului.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Paine fara drojdie

Paine fara drojdie

Incercam sa gasim gasim solutii si sa trecem optimisti peste vremurile grele pe care le traim. Astazi va propun o varianta la painea de casa cu drojdie. Este o reteta de paine fara drojdie, in care aceasta este inlocuita cu bicarbonat sau cu praf de copt. Mod de preparare Paine […]

Paine de casa pufoasa

Paine de casa pufoasa

Aceasta este o reteta de paine pe care o fac foarte des, uneori sub forma de chifle, dar de cele mai multe ori imi place sa fac paine la tava. Este o paine de casa pufoasa si moale, care tine bine cateva zile, fara sa se faramiteze. Merge de minune […]

Focaccia cu rozmarin la Multicooker Crock Pot cu gatire sub presiune

Focaccia cu rozmarin la Multicooker Crock Pot cu gatire sub presiune

Cu un Multicooker Crock Pot Express poti gati ciorba sau supa, tocanita si friptura, ba chiar si desert. Azi am vrut sa vad daca se poate face paine la Multicooker si am testat reteta de focaccia cu rozmarin. Haideti sa vedeti cum a iesit! 😉 Mod de preparare Focaccia cu […]

Chifle pentru hamburger

Chifle pentru hamburger

La noi „in cartier” e de ajuns sa se pomeneasca o data de „Hamburger Party” si toata lumea intra in febra pregatirilor… Adina face cea mai buna compozitie pentru hamburgeri (ever!), Petronela cea mai buna prajitura cu gem si bezea cu nuca, Alexandra e maestra visinatei :)))) Si eu? Eu […]