Aluat dulce

Krapfen-gogosi austriece

Gogosi pufoase

Nu prea am avut azi chef de bucatarit,dar cum i-am promis copilului de vreo cateva zile ca-i fac gogosi…si cum ochisem deja reteta Laurei Adamache…am purces la treaba. 😉

Gogosi pufoase

Ingrediente

  • Deci, avem nevoie de:
  • 500 g faina
  • 1 ou
  • 3 linguri zahar
  • 60 g unt
  • 250 ml apa calduta
  • 35 gr drojdie proaspata (eu am pus un cubulet de 25 de grame)
  • vanilie
  • 1 lingurita sare

Mod de preparare Krapfen – gogosi austriece:

In reteta originala zice asa: 

„Amestecam faina cu drojdia dizolvata in 125 g apa calduta, cu oul, zaharul, untul taiat cubulete mici, zaharul vanilat.

Dupa ce aluatul incepe sa prinda consistenta adaugam treptat restul de 125 gr apa calduta si sarea si framantam pana obtinem o biluta de aluat elastica pe care o lasam 15-30 minute la odihna.

In cazul in care aluatul mai cere faina va infainati usor mainile si mai framantati putin pana nu se lipeste.”

Eu am pus toate ingredientele in masina de paine, ca doar eram in una din zilele acelea 😀 Acelea fara chef…:))  Am folosit programul de framantare+dospire.

Apoi am intins aluatul intr-o foaie de 1 cm grosime si am taiat cercuri, cu ajutorul unei forme. Le-am lasat pe masa sa mai creasca, atat timp cat l-am urmarit pe dr House. :))

Cu ajutorul unei spatule (in reteta zice ca nu e bine sa fie atinse cu mana si m-am conformat intocmai) le-am azvarlit in uleiul incins si le-am prajit pe ambele parti. Le-am scos pe hartie absorbanta si le-am tavalit generos prin zahar pudra.

Foarte bune! Merita incercate! 😉

Gogosi pufoase

Dulciuri fel de fel

Tags: , ,

Comentarii prin facebook

8 Comentarii

  1. Miha,wauu,acum iar salivez,:)…bune tare cred…eu is la dieta,sau ma rog,imi nr caloriile si astea m-ar omori,:)…dar tare imi fac cu ochiul…iubesc gogosile oricum ar fi…foarte frumos arata…si deci si tie iti place Dr. House,sa inteleg,hihihi…eu sunt fan inrait,nu ratez nimic:))
    Pupic dulce!

  2. Superb ti-au ieist Miha draga!! Multumesc ca ai incercat reteta si ca ti-au placut. Ti-au crescut minunat si se vede ca sunt excelent de pufoase!! Te pup si sa va fie de bine!!

  3. Multumesc Laura! Cu siguranta le voi mai face…Robert e mare iubitor de gogosi. 🙂

  4. Miha, tu ai respectat intocmai reteta? Intreb pentru ca tocmai am pus la framintat aluatul la masina, si mi-a iesit prea moale. A trebuit sa-i mai adaug faina, vreo 2-3 linguri.
    Eu stiu proportia clasica de 250 ml apa la 500 g faina, dar acum a intrat in scena si un ou, asa ca mi se pare logic sa fie un pic mai multa faina. Dar poate faina mea e altfel. Deci, tie cum ti-a iesit aluatul?

  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  6. Multumesc tare mult Ligia pentru cuvintele frumoase!

    O zi buna!

  7. prea mult zahar si prea multa drojdie! Eu pun un sfert de cubulet de drojdie si l dizolv in lapte caldut. Si zahar pun 1 lingura mare si un plic de zahar vanilinat. Iar cand n-am pun esenta. In orice caz, prea mult zahar. La sfarsit trebuie pudrate…

  8. 3 linguri de zahar la 500 g faina nu este mult, mai ales pentru gogosi. Dar, daca se vrea mai putin zahar…de ce nu, la urma urmei? Fiecare e liber sa adapteze dupa bunul sau gust.

    Iar drojdia… 25 g este cantitatea recomandata pentru 500 g faina. Eu n-am incercat cu mai putin, dar daca tu zici ca merge si mai putin… asa o fi…nu te contrazic. 🙂

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Rulouri cu nuca de cocos

Rulouri cu nuca de cocos

Reteta de rulouri cu nuca de cocos este o reteta simpla, pe care o puteti face cu usurinta pentru cei dragi. Aluatul este pufos si aromat, iar nuca de cocos aduce un plus de aroma si savoare. Mod de preparare Rulouri cu nuca de cocos: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia […]

Placinta impletita cu branza

Placinta impletita cu branza

Dragilor, astazi v-am adus o placinta impletita cu branza absolut minunata! Aluat pufos si aromat, umplut cu branza dulce si cremoasa, nu stiu cum ar putea sa nu placa oricui o pui pe masa 🙂 Mod de preparare Placinta impletita cu branza: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia uscata cu zaharul […]

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Am folosit pentru aceste placinte cu branza aluatul de foietaj rapid pe are il folosesc de obicei pentru cornuri pufoase. Este un aluat foarte usor de facut, pufos si aromat, cu gust intens de unt. Este minunat si va recomand cu drag sa-l incercati! Mod de preparare Placinte cu branza […]

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Pentru aceasta reteta de Baclava am folosit nuca pentru umplutura si fistic pentru presarat deasupra, dar se poate face si o combinatie intre cele doua. Pentru foi am folosit foi de placinta din comert, e mai simplu si mai comod asa. Mod de preparare Baclava: Sirop: Apa si zaharul se […]