Ingrediente
- Aluat:
- ~550 g faina
- 7 g drojdie uscata
- 300 ml lapte
- 75 g unt
- 75 g zahar
- 1/2 lingurita sare
- coaja de portocale Finesse
- 2 linguri ulei
- zahar pudra vanilat pentru finisat
Reteta de gogosi pufoase este una dintre acele retete care se face foarte des la noi in bucatarie. Aproape ca le fac cu ochii inchise de-acum, iar de mancat se mananca de-ndata. As vrea sa va spun cum se pastreaza pana a doua zi, dar niciodata nu apuca ziua de maine 🙂
Mod de preparare Gogosi pufoase:
Intr-o cratita punem laptele la incalzit, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget. Punem untul, zaharul, sarea si coaja de portocale si omogenizam. Intr-un castron incapator amestecam faina cu drojdia uscata. Facem o adancitura in faina, punem laptele si uleiul. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat moale si elastic, care nu se lipeste de maini. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.
- Aluatul se poate prepara si la masina de paine
- In functie de tipul de faina folosit mai adaugati putina faina daca aluatul este prea moale sau putin lapte daca este prea vartos
- Cantitatea de zahar poate varia in functie de preferinta voastra de dulce
- Se poate folosi si drojdie proaspata, cca 25 g, pe care o dizolvati in laptele caldut
Aluatul crescut se rastoarna pe masa usor infainata si se intinde intr-o foaie subtire de cca 0,5 cm grosime. Se decupeaza gogosile cu o forma rotunda. Le lasam pe masa vreo 15 minute, atat cat sa creasca putin, apoi le plonjam cu „fundul in sus” in baie de ulei bine incins. Le coacem pe ambele parti si le scoatem pe un prosop absorbant, sa se scurga surplusul de ulei.
- Restul se aluat se aduna, se framanta din nou si se intinde foaie subtire. Se taie mai apoi in benzi dreptunghiulare. Fiecare bucata de aluat se cresteaza pe mijloc, apoi unul din capetele benzii se trece prin crestatura, rasucindu-se.
Se servesc calde, pudrate cu zahar pudra aromat cu vanilie.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Alte retete de gogosi gasiti AICI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)