Aluat dospit / Retete culinare

Focaccia

* 500 g faina
* 10 g drojdie uscata
* 2 linguri de ulei de măsline
* ~250 ml apa
* 1 lingurita sare
* 1/2 lingurita zahar

* Pentru topping:

* 2 linguri ulei de masline
* 1 catel de usturoi pisat
* cimbru

Drojdia o amestecam cu zaharul, putina apa calduta si 1 lingura de faina. Omogenizam si lasam maiaua sa creasca la loc cald.

Faina amestecata cu sarea o punem intr-un castron, facem o adancitura in mijloc si punem maiaua, uleiul si restul de apa si incepem sa framantam dinspre exterior spre interior. Vom obtine un aluat elestic si nelipicios.

Se acopera vasul cu un prosop si se lasa aluatul la crescut in jur de 1 ora, pana isi dubleaza volumul.

Intr-o tava unsa cu ulei de masline intindem aluatul cu mana. Lasam din nou la crescut, timp in care pregatim toppingul. Usturoiul bine pisat il amestecam cu cimbru si turnam deasupra uleiul de masline. Omogenizam si lasam la macerat pana creste aluatul.

Dupa ce aluatul a crescut facem cu degetele mici gropite, apasand cu varful degetelor pana aproape de fundul tavii. Turnam topping-ul deasupra si dam la cuptor la foc mediu pana se rumeneste.

Aluatul este suficient pentru o foccacia facuta intr-o tava 25/35 cm. Eu am folosit doar jumatate din aluat si am copt intr-o tava mica rotunda, de 18 cm.

Se poate folosi ca aluat pentru pizza sau pentru a prepara o delicioasa paine de casa.

Tags: , ,

Comentarii prin facebook

4 Comentarii

  1. Foarte gustos, de mult vreau sa fac si eu

  2. Buna foccacia ta. Dar ce ne mai dai pe langa ea? Mancam asa… foccacia goala?

  3. Arata super de bine… sant sigura ca cimbru cu usturoi i-a dat un gust foarte bun.
    Iti doresc un sfarsit de saptamana placut.

  4. am sa incerc si eu reteta asta…eu am facut,dar era cu mult mai mult ulei….imi place tare foccacia!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Paine fara drojdie

Paine fara drojdie

Incercam sa gasim gasim solutii si sa trecem optimisti peste vremurile grele pe care le traim. Astazi va propun o varianta la painea de casa cu drojdie. Este o reteta de paine fara drojdie, in care aceasta este inlocuita cu bicarbonat sau cu praf de copt. Mod de preparare Paine […]

Paine de casa pufoasa

Paine de casa pufoasa

Aceasta este o reteta de paine pe care o fac foarte des, uneori sub forma de chifle, dar de cele mai multe ori imi place sa fac paine la tava. Este o paine de casa pufoasa si moale, care tine bine cateva zile, fara sa se faramiteze. Merge de minune […]

Focaccia cu rozmarin la Multicooker Crock Pot cu gatire sub presiune

Focaccia cu rozmarin la Multicooker Crock Pot cu gatire sub presiune

Cu un Multicooker Crock Pot Express poti gati ciorba sau supa, tocanita si friptura, ba chiar si desert. Azi am vrut sa vad daca se poate face paine la Multicooker si am testat reteta de focaccia cu rozmarin. Haideti sa vedeti cum a iesit! 😉 Mod de preparare Focaccia cu […]

Chifle pentru hamburger

Chifle pentru hamburger

La noi „in cartier” e de ajuns sa se pomeneasca o data de „Hamburger Party” si toata lumea intra in febra pregatirilor… Adina face cea mai buna compozitie pentru hamburgeri (ever!), Petronela cea mai buna prajitura cu gem si bezea cu nuca, Alexandra e maestra visinatei :)))) Si eu? Eu […]