Aluat dospit / Retete culinare

Ciabatta

* Faza 1:

* 250 g faina
* 150 ml apa
* 5 g drojdie uscata

Se dizolva drojdia in putina apa (din cei 150 ml) si lasa sa stea 5 minute. Se adauga restul pana la 150 ml de apa, faina si se amesteca cu o lingura pana ce toate se omogenizeaza.

Se acopera castronul cu folie alimentara si se lasa la dospit intr-un loc caldut intre 12 si 24 de ore. La final maiaua trebuie sa fi crescut de 3 ori si sa fie plina de basicute la suprafata.

* Faza 2:

* 100 g gris
* 400 g faina
* 300 ml apa
* 5 g drojdie uscata
* 1/2 lingurita zahar
* 1 1/2 lingurita sare
* 5 + 1 linguri ulei de masline

Se amesteca drojdia cu putina apa calda (din cei 300 ml) si lasa sa stea 5 minute. Se adauga restul de apa, zaharul, 5 linguri de ulei, faina, grisul si compozitia de la faza 1. La sfarsit se adauga sarea si se omogenizeaza. Pentru aceasta faza am folosit masina de paine, programul de framantare+dospire. Compozitia isi va tripla volumul.

Aluatul se rastoarna pe masa infainata si cu o spatula se imparte in 2. Li se da o forma usor lunguiata, apoi tot cu ajutorul spatulei se pune aluatul in tava presarata cu faina. Se acopera din nou cu folie si se lasa la crescut cca 2 ore.

Se da la cuptor la foc mediu spre mare pentru 20-25 de minute, pana se rumeneste.

Foarte buna Ciabatta ta Brandusa. Sa ne mai faci! :))

Tags: ,

Comentarii prin facebook

13 Comentarii

  1. arata foarte bine! Iubesc mirosul de paine prospat coapta in casa!!

  2. Cam complicata reteta ta.Dar cred ca e buna.

  3. Ti-a iesit super! Da mai bine o amestecai cu mana, asa ai avut de spalat si cuva de la masina =)). Te pup.

  4. Kitty, de cand am luat masina de paine, n-am mai cumparat paine. 😉

  5. Mino, pare complicata, dar nu este deloc. E adevarat ca timpul de dospire e mare, dar treaba multa la ea nu prea ai. :))

  6. Multumesc Brandusa draga.
    Decat sa spal mainile de aluat, am preferat sa spal cuva de la masina de paine. :))

  7. Chiar acum prepar painica asta, sper sa-mi iasa bine!
    Apropo imi place noua ta fotografie, arati mai tinerica.
    Te pup.

  8. Multumesc Daniela. Asa-i ca-s tinerica? :)))

  9. Trebuie neaparat sa te vad mai des si sa ma delectez cu ce faci pe aici. Chabatta asta ii place fiului meu la sandvisuri calde. Miha, la mine te asteapta niste premii haioase pentru o tinerica frumoasa si harnica.

  10. Multumesc mult Elena. Voi trece negresit sa iau premiile. Mai am si din urma niste premii de ridicat de la fete harnicute, dar nu mai apuc…:( Uffff!

  11. Buna Miha
    DA asa este arati mai tinerica.
    Inca ceva am facut painea, a fost foarte buna dar nu stiu de ce a iesit putin umeda in interior.
    Ai fre-o ideie care a fost motivul?
    O zi buna.

    • Si mie mi-a iesit la fel prima data. In cazul meu a fost temperatura cuptorului, pecare am ridicat-o la 225C si am copt timp de 30 de minute. In rest nu am schimbat nimic la reteta originala.

  12. Multumesc Daniela.
    Cel mai probabil e ca ar mai fi trebuit ceva faina.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Paine fara drojdie

Paine fara drojdie

Incercam sa gasim gasim solutii si sa trecem optimisti peste vremurile grele pe care le traim. Astazi va propun o varianta la painea de casa cu drojdie. Este o reteta de paine fara drojdie, in care aceasta este inlocuita cu bicarbonat sau cu praf de copt. Mod de preparare Paine […]

Paine de casa pufoasa

Paine de casa pufoasa

Aceasta este o reteta de paine pe care o fac foarte des, uneori sub forma de chifle, dar de cele mai multe ori imi place sa fac paine la tava. Este o paine de casa pufoasa si moale, care tine bine cateva zile, fara sa se faramiteze. Merge de minune […]

Focaccia cu rozmarin la Multicooker Crock Pot cu gatire sub presiune

Focaccia cu rozmarin la Multicooker Crock Pot cu gatire sub presiune

Cu un Multicooker Crock Pot Express poti gati ciorba sau supa, tocanita si friptura, ba chiar si desert. Azi am vrut sa vad daca se poate face paine la Multicooker si am testat reteta de focaccia cu rozmarin. Haideti sa vedeti cum a iesit! 😉 Mod de preparare Focaccia cu […]

Chifle pentru hamburger

Chifle pentru hamburger

La noi „in cartier” e de ajuns sa se pomeneasca o data de „Hamburger Party” si toata lumea intra in febra pregatirilor… Adina face cea mai buna compozitie pentru hamburgeri (ever!), Petronela cea mai buna prajitura cu gem si bezea cu nuca, Alexandra e maestra visinatei :)))) Si eu? Eu […]