Briose si checuri / Prajituri / Retete de prajituri

Chec din albusuri cu visine si bezea

Chec din albusuri cu visine si bezea

Reteta Chec din albusuri cu visine si bezea

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 300 g albusuri
  • 200 g zahar
  • 250 g faina
  • 75 ml ulei
  • 100 g iaurt
  • 2 linguri cacao
  • esenta de vanilie Finesse
  • Pentru bezea:
  • 125 g albusuri
  • 125 g zahar
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • In plus:
  • visine, proaspete sau conservate

Ce pot sa va spun? Neaparat sa incercati si voi acest chec din albusuri cu visine si bezea, mai ales daca aveti mai multe albusuri adunate la congelator 😉 Evident, il puteti face si daca nu le aveti adunate, iar cu galbenusurile puteti face o crema de vanilie sau o inghetata de casa absolut delicioasa 🙂

Mod de preparare Chec din albusuri cu visine si bezea:

Visinele se pun la scurs intr-o strecuratoare.

Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si batem in continuare pana spuma devine consistenta, lucioasa si face „tepi” cand scoatem paletele mixerului. Se adauga uleiul, iaurtul si esenta de vanilie. Se omogenizeaza mixand usor, la viteza cea mai mica a mixerului. Faina se cerne peste albusuri si se incorporeaza cu o spatula, cu miscari usoare, de jos in sus.

Dam deoparte din compozitie circa o treime, in care incorporam cacaoa.

Pregatim o tava (20/30 cm) si o tapetam cu hartie de copt. Pornind din centrul tavii punem cate 2 linguri din compozitia alba si cate una cu cacao, fara a interveni in vreun fel, lasam compozitia sa se aseze singura. La sfarsit, clatinam putin tava stanga-dreapta. Deasupra punem visinele scurse de zeama.

Dam tava la cuptor la foc mediu (150 grade cuptor electric cu ventilatie) si coacem pentru circa 30 de minute, pana checul se rumeneste usor.

Intre timp vom pregati bezeaua:

Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si batem in continuare pana spuma devine consistenta, lucioasa si face „tepi” cand scoatem paletele mixerului. Se adauga zeama de lamaie si se omogenizeaza.

Bezeaua se pune intr-un posh si se spriteaza peste checul fierbinte. Se da din nou tava la cuptor pentru cca 15 minute, pana bezeaua se aureste.

  • bezeaua se poate pune si cu lingura, in strat uniform

Checul se scoate pe un gratar si se lasa la racit, apoi se portioneaza cu un cutit cu lama umezita.

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

Sursa de inspiratie

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

Comentarii prin facebook

2 Comentarii

  1. dragomir cezarina says:

    buna ziua, pare bun, dar ce inseamna in ‘oua’ 300g albus?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Chec pufos

Chec pufos

N-as putea spune ca este altceva decat un chec pufos cu cacao ce l-am mai facut deja, dar am simtit eu asa ca trebuie sa va aduc o idee de desert ieftin, rapid si gustos 🙂 Mod de preparare Chec pufos: Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune […]

Briose pufoase de post

Briose pufoase de post

Ma gandeam sa fac o prajitura de post cu nuca de cocos, dar pana la urma, pentru ca plac mai mult copiilor sub aceasta forma, am  facut briose pufoase de post. Mod de preparare Briose pufoase de post: Intr-un castron amestecam laptele de orez cu coaja de portocale, esenta de […]

Briose pufoase cu portocale

Briose pufoase cu portocale

Reteta de Briose pufoase cu portocale este perfecta pentru atunci cand va raman portocale in cosul de fructe si nu le mai vrea nimeni. Puteti adapta in functie de fructele ce le aveti la dispozitie, eu am mai facut si cu un amestec de citrice (portocale, lamaie, mandarine). Reteta de […]

Chec pufos cu cacao

Chec pufos cu cacao

Reteta de chec pufos cu cacao este salvatoare atunci cand ti se anunta musafiri sau vrei ceva bun si foarte rapid de preparat. Eu v-as sugera sa faceti portie dubla, adica 2 checuri, nici n-ai cand sa-ti dai seama cand se termina 🙂 Mod de preparare Chec pufos cu cacao: […]