Nu demult am primit acasa un cadou de la SunFood Fructe si Legume, alaturi de o invitatie la picnic, un concurs ce se afla in plina desfasurare. Deocamdata nu am reusit sa dau curs invitatiei, mai ales ca vremea nu a fost una prielnica, dar nu am rezistat tentatiei de a face un tort cu ananas. Un tort usor (si de facut si de mancat 😉 ) si delicios (avand in vedere ca in cateva ore era deja o amintire 😉 )
Ingrediente
- Pentru blat:
- 4 oua
- 4 linguri de zahar
- 4 linguri de pesmet
- 2 linguri ulei
- 1 lingura faina
- 2 linguri cacao
- esenta de rom
- Pentru crema:
- 150 g crema de branza Almette
- 200 ml smantana pentru frisca
- 100 g zahar
- esenta de vanilie
- Pentru glazura:
- 50 g ciocolata neagra
- ~50 ml lapte
- esenta de rom
- In plus:
- 1 compot ananas (puneti cat considerati de cuviinta)
Mod de preparare Tort cu ananas:
Blat:
Separam albusurile de galbenusuri si le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam bine in continuare, pana compozitia devine ferma si lucioasa. Incorporam galbenusurile ce le-am amestecat cu uleiul si esenta de rom. La sfarsit, amestecand usor cu o spatula, incorporam pesmetul amestecat cu faina si cacaoa.
Se pune compozitia in forma bine unsa cu unt si taetata cu faina si se coace in cuptorul incins la foc mediu pentru cca 30 de minute. Sau pana trece testul scobitorii. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
- Eu am copt intr-o forma mica ondulata, daca nu aveti puteti coace intr-o forma rotunda de cca 20 cm diametru
Crema:
Ananasul din compot il punem intr-o strecuratoare si-l lasam sa se scurga bine de zeama. Dupa ce s-a scurs il taiem cubulete.
Crema de branza Almette, zaharul si esenta de vanilie le punem intr-un castron si le amestecam bine cat sa se omogenizeze.
Separat mixam smantana pentru frisca pana devine pufoasa. Nu este necesar sa fie teapana, doar sa fie pufoasa. Amestecam cele 2 compozitii si mixam bine pana obtinem o crema ferma. In crema incorporam bucatelele de ananas, amestecand usor cu o spatula.
Blatul racit se taie in trei felii. Fiecare felie se insiropeaza cu zeama din compot. Se repartizeaza crema intre cele trei blaturi.
Pentru glazura topim ciocolata pe baie de aburi, apoi adaugam lapte putin cate putin pana ciocolata ajunge la consistenta dorita. Se lasa sa se raceasca apoi se pune peste tort.
Tortul se da la rece pentru minim o ora, dupa care se portioneaza.
Pofta buna! 😉
Imi place foarte mult ideea ta de a face blatul in forma ondulata. Efectul e de milioane. Si tortul la fel. Felicitari, Miha!
multumesc Iuliana! >:D<
Minunat tortul, super prezentarea, felicitari!
multumesc Simona! >:D<
Interesant tort, iar copiilor cred ca o sa le placa foarte mult forma lui.
Interesant tort, cred ca copiilor o sa le placa mult forma tortului.