Retete de prajituri / Torturi

Tort Chitara

Tort pentru copii

Un tort cu crema de ciocolata, cu care l-am sarbatorit pe Sergiu, baietelul unor prieteni foarte dragi noua. Pe Sergiu il stiu de bebelus, cel mai frumos bebelus ce l-am vazut eu vreodata (pana la ai mei, evident :)))) ), copilul ce m-a facut sa-mi doresc sa am si eu copiii mei. 🙂 Si cum imi este atat de drag, n-am putut refuza provocarea de a-i face un tort in forma de chitara, cea mai noua pasiune a sa.

Nu am poze multe, dar am martori ca a fost bun. :)))

Tort pentru copii

Petrecere copii

 

Ingrediente

  • Pentru corpul chitarei:
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 100 g unt
  • 6 oua
  • 100 g zahar
  • 150 g faina
  • 2 linguri cacao neagra
  • 1 praf de copt
  • pudra de portocale
  • Pentru crema:
  • 150 g ciocolata cu lapte
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • Pentru sirop:
  • 100 g zahar
  • ~100 ml apa
  • Pentru punte, cap si gaura de sunet
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 ml smantana pentru frisca
  • 50 g unt
  • Pentru ornat lateralele chitarei:
  • 100 ml frisca lichida
  • 1 lingura cacao neagra
  • Pentru ornat corpul chitarei:
  • 200 ml frisca lichida
  • 1 lingurita cafea solubila (ness)

Mod de preparare Tort Chitara:

Blat pentru corpul chitarei:

Ciocolata rupta bucatele se topeste impreuna cu untul la foc mic sau la microunde. Se mixeaza apoi pana compozitia devine cremoasa. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se incorporeaza bine si se topeste. Urmeaza apoi ouale unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. La sfarsit incorporam faina amestecata cu cacaoa, praful de copt si pudra de portocale.

Compozitia obtinuta o turnam in tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute. Blatul copt se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Pentru grif am copt inca un blat din aceleasi ingrediente si cantitati. Am taiat o fasie, iar restul de blat l-am folosit la o prajitura pe care cred ca am sa v-o arat curand.

Crema:

Ciocolata se topeste la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Se aduce la punctul de fierbere, se da deoparte si se omogenizeaza. Se da la frigider pentru cateva ore, pana se raceste foarte bine si se intareste. Se mixeaza putin pana crema devine pufoasa, apoi se incorporeaza si mascarponele ce l-am mixat separat cu zaharul vanilat.

Sirop:

Zaharul se caramelizeaza apoi se „stinge” cu apa. Se lasa la racit, pana se topeste caramelul.

Blatul se decupeaza pentru a forma corpul chitarei, apoi se taie in doua. La fel vom proceda si cu fasia pentru grif.

Vom insiropa blaturile, apoi  vom pune crema intre ele. Dam la loc racoros pana vom pregati frisca si crema pentru ornat.

Inainte de a orna tortul il vom imbraca intr-un strat subtire de frisca. (~ 100 ml)

Punte, cap si gaura de sunet:

Topim ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca si untul. Omogenizam si lasam la racit.

Lateralele chitarei:

Frisca se mixeaza pana devine pufoasa, apoi se adauga cacaoa si se omogenizeaza.

Crema pentru ornat corpul chitarei:

Frisca se mixeaza pana devine pufoasa, apoi se adauga cafeaua si se omogenizeaza.

Tags: , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

18 Comentarii

  1. Draga Miha, nemaipomenit de reusit si foarte original tortul tau! Mi-a placut la nebunie !

  2. La, la , la! :))
    Ce frumusel e!
    La multi ani!

  3. Tare frumos a iesit si tare delicios!Pup!

  4. numai cuvinte de lauda! superb!!!! ti-a luat ceva timp cu siguranta…blaturi,decupari, creme, ornari..pfoa ,,,multa munca! dar rezultatul e minunat!

  5. La multi ani!Tortul e de nota 11!

  6. La multi ani pustiului! Minunat tortul.

  7. La multi ani pustiului! Minunat tortul.

  8. La multi ani Sergiu ! Tortul e super original, de gust nu mai vorbim ca banuim yumi,yumi.

  9. La multi ani pustiului!Deosebit tortul.Cred ca a fost o petrecere pe cinste:)))Pupici:x

  10. La multi ani ii urez lui Sergiu! Are alura de artist si, intr-adevar, e un baiat frumos – le plang de mila bietelor fete!
    Tie, Miha, felicitari! Multa munca, rabdare si pricepere…iar rezultatul, pe masura!:*

  11. Felicitari, ai realizat un tort minunat! :*

  12. Foarte frumos… felicitari!

  13. Multumim din suflet de urari. Eu va mai multumesc inca o data si pentru aprecieri. :*

  14. super tare si io vreau unu din asta

  15. si io vreau unu din asta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Crema de ciocolata alba

Crema de ciocolata alba

Nu o singura data v-am recomandat aceasta crema de ciocolata alba. Si asta pentru ca este cea mai simpla si mai buna crema de ciocolata, aproape ca o mananci cu lingura inainte de a ajunge pe un blat de tort cu vanilie ori un blat de tort cu cacao ori […]

Piscoturi cu crema mascarpone

Piscoturi cu crema mascarpone

N-ai sa gasesti un desert mai simplu si mai rapid decat aceste piscoturi cu crema mascarpone. Acest desert il veti mai gasi sub diverse denumiri, Eclere false sau Mini Tiramisu. Pentru astazi eu am ales varianta cea mai simpla, dar se pot face combinatii fel de fel 🙂 Alte retete […]

Chec pufos

Chec pufos

N-as putea spune ca este altceva decat un chec pufos cu cacao ce l-am mai facut deja, dar am simtit eu asa ca trebuie sa va aduc o idee de desert ieftin, rapid si gustos 🙂 Mod de preparare Chec pufos: Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune […]