Ingrediente
- 570 g faina
- 350 ml lapte
- 7 g drojdie uscata
- 1 ou
- 2-3 linguri ulei
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita sare
- Pentru uns:
- 1 galbenus
- 2 linguri lapte
- seminte de mac si/sau susan
- cca 25 crenvusti mici
Eu una nu pot spune ca ma dau in vant dupa crenvursti, dar alor mei nu le-ai putea face o mai mare bucurie decat sa le cumperi crevursti, cu cat mai multi cu atat mai bine 😀 Si pentru ca de multe ori ma lupt cu dilema pachetelului pentru scoala am decis sa facem crenvursti in aluat, covridog adica 🙂
Pentru aluat am folosit un aluat dospit absolut delicios, din care fac si cea mai buna paine de casa sau chifle pentru hamburger 😉
Mod de preparare Crenvursti in aluat:
Aluat:
Intr-un castron amestecam drojdia uscata cu zaharul si cateva linguri de faina (3-4 linguri sunt suficiente). Amestecand continuu turnam laptele caldut, pana se omogenizeaza compozitia si drojdia se dizolva. Lasam deoparte la dospit pentru 10-15 minute.
- se poate folosi si drojdie proaspata (25 grame)
Separat, intr-un alt castron amestecam faina cu sarea, apoi facem o gaura in mijlocul fainii. Turnam maiaua, uleiul si oul batut usor si incepem sa framantam. Vom obtine un aluat usor moale si putin lipicios.
- pentru framantare am folosit masine de paine
- in functie de tipul de faina folosit e posibil sa mai trebuiasca 1-2 linguri de faina in plus, daca aluatul este prea moale sau 1-2 linguri de lapte, daca aluatul este prea vartos
Aluatul se pune intr-un castron uns cu ulei, se acopera cu folie alimentara si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Rasturnam aluatul pe masa usor infainata si-l framantam putin, cat sa scoatem aerul din el. Il intindem intr-o foaie de cca 0.5 cm grosime, apoi in fasii de cca 2 cm latime. Crenvurstii (uscati) se infasoara, unul cate unul, in fasia de aluat, avand grija ca marginile sa fie usor suprapuse.
- se pune crenvurstiul pe capatul fasiei de aluat si se ruleaza oblic
Se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la crescut vreo 15-20 de minute. Se ung cu galbenusul de ou desfacut cu putin lapte, se presara cu seminte de mac si se da tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie), pana se rumenesc frumos.
Se servesc simpli, cu mustar sau cu ketchup.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
In reteta se pot inlocui crevurstii cu carnat, cum am facut AICI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
Bună, Miha. Pot face aluatul seara, sa îl pun la frigider și sa îl folosesc dimineața? Merci
Buna.
Da, se poate