Reteta Baigli cu nuca
Ingrediente
- Aluat:
- 525 g faina
- 200 g unt
- 50 g zahar
- 150 ml lapte
- 1 ou
- 1 galbenus
- 7 g drojdie uscata
- 1 pliculet coaja de portocale Finesse
- 1/4 lingurita sare
- Umplutura:
- 450-500 g nuca macinata
- zahar dupa gust
- esenta de portocale
- 2 albusuri
- 2 linguri lapte
- Pentru uns:
- 1 galbenus
- 2-3 linguri lapte
Ne place cozonacul si intotdeauna le-am facut alor mei cozonac moldovenesc, asa cum ne facea mama acasa. Pufos, cu multa umplutura de nuca si cacao. Baigli cu nuca n-am facut niciodata, nu stiu din ce motive, desi mai tot timpul m-am intalnit cu reteta. Asa ca mi-am zis, daca tot nu am motive sa nu-mi placa, hai sa fac reteta de baigli cu nuca, rau n-o fi! Si chiar n-a fost! Absolut deloc! Si chiar ma gandesc ca anul asta sa rup traditia si de sarbatori sa-l fac, chiar in portie dubla! Daca ne-a placut, ne-a placut! 🙂
Mod de preparare Baigli cu nuca:
Aluat:
Intr-o craticioara am incalzit usor laptele, am adaugat zaharul si sarea si am amestecat pana s-au dizolvat. Am adaugat si untul moale, lasat la temperatura camerei.
Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata si coaja de portocala. Facem o adancitura in mijloc, punem oul si galbenusul, turnam laptele si framantam aluatul pana la omogenizare.
- in cazul in care aluatul este prea moale se mai pot adauga 1-2 linguri faina
- coaja de portocale se poate inlocui cu orice alta aroma va place
Invelim aluatul in folie alimentara si dam la rece pentru (macar) 1 ora.
Umplutura:
Nuca macinata se amesteca intr-un castron cu zahar dupa gust (eu am pus in jur de 200-250 grame). Batem albusurile spuma tare si le adaugam in 2 transe peste nuca. Amestecam usor si aromam dupa gust cu esenta de portocale. Se adauga si laptele. Trebuie sa aveti o compozitie cremoasa, buna de intins. Se imparte in 3 parti egale.
- pentru gust puteti pune si scortisoara sau aromati dupa preferinta (vanilie, coaja de lamaie… )
Aluatul dospit se imparte in 3 parti. Fiecare bucata de aluat se intinde pe masa usor infainata intr-o foaie subtire, dreptunghiulara de cca 30 cm. Umplutura se distribuie uniform pe toata suprafata aluatului, apoi se ruleaza si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Procedam la fel si cu celelalte 2 bucati de aluat.
- data viitoare eu voi rula aluatul mai strans
Suciturile cu nuca se mai lasa in tava la dospit cca 15 minute, se ung cu galbenus de ou amestecat cu lapte si se dau la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 40 de minute, pana se rumenesc.
Rulada baigli cu nuca se lasa la racit, dupa care se feliaza.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Alte retete de cozonaci AICI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)