Retete de prajituri / Torturi

Tort „Spirala cu ciocolata alba si jeleu de zmeura”

Tort cu ciocolata alba si zmeura

Dragii mei, va multumesc tare mult pentru toate urarile ce mi le-ati transmis ieri de ziua mea. Sper ca am reusit sa raspund tuturor, daca am omis pe cineva a fost din greseala nicidecum cu intentie. Va imbratisez cu drag pe toti si va servesc ( daaaa…virtual… ce sa fac daca altfel nu se poate? :))) )  cu o portie generoasa din acest tort cu  ciocolata alba si jeleu de zmeura cu care m-am sarbatorit, alaturi de prieteni dragi. 

Tort cu ciocolata alba si zmeura

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 100 g faina
  • 1 plic budinca de capsuni Dr Oetcker
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru crema:
  • 270 g ciocolata alba
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 2 plicuri intaritor de frisca
  • Pentru jeleul de zmeura:
  • 200 g zmeura
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita amidon
  • 1 plic Tort Jelee
  • Pentru decorul cu bezele:
  • 100 g albus
  • 100 g zahar
  • 1 lingura sirop concentrat de capsuni si zmeura
  • 1 lingura praf de budinca de capsuni Dr Oetcker
  • Pentru decorul cu floricele:
  • 100 g ciocolata alba
  • 1 lingura ulei

Mod de preparare Tort „Spirala cu ciocolata alba si jeleu de zmeura”

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o bezea tare si lucioasa. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul, apoi se toarna peste bezea. Se amesteca usor cu o lingura sau la viteza cea mai mica a mixerului. Separat amestecam faina cu praful de budinca si praful de copt, apoi o incorporam in compozitie, amestecand usor cu o lingura, cu miscari de jos in sus.

  • Eu am vrut neaparat sa fac blatul rozzzzz :)))) de aceea am folosit praf de budinca. Daca il vreti „normal” inlocuiti cu amidon sau chiar cu faina. 

Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava (42/29 cm) tapetata cu hartie de copt

Compozitie blat tort

si se da la cuptor la foc mediu, timp de cca 15-20 minute, pana incepe sa se rumeneasca usor deasupra. Se scoate blatul pe un gratar si se lasa la racit. 

Crema de ciocolata alba:

Ciocolata rupta bucatele o topim la foc mic, cu smantana pentru frisca. Aducem la punctul de fierbere, dam deoparte si omogenizam. Dam la rece pana crema se raceste foarte bine si se ingroasa. Mixam crema pana devine pufoasa.

Crema de ciocolata alba

  • Nu stiu care e „secretul” ciocolatei albe, dar dupa topire, cu greu se mai intareste. De aceea am folosit si intaritor de frisca. Daca voi aveti „ac de cojocul ei” :))) nu-l mai folositi. 

Jeleu de zmeura:

Zmeura o mixam foarte bine cu mixerul vertical, apoi o punem la foc mic impreuna cu zaharul. Aducem la punctul de fierbere, adaugam amidonul si amestecand continuu, fierbem pana ajunge la consistenta unei smantani. Dam deoparte si lasam la racit.  

Bezele:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Cand spuma a devenit tare adaugam zaharul lingura cu lingura, mixand bine dupa fiecare. La final vom obtine o spuma lucioasa, care face tepi atunci cand scoatem paletele mixerului. Se adauga praful de budinca si se omogenizeaza usor, apoi siropul concentrat.

Punem bezeaua intr-un posh si intr-o tava cat mai mare posibil, tapetata cu hartie de copt, spritam bezele mici.

Bezele

Dam tava la cuptor la foc mediu, cu usa cuptorului deschisa. Lasam la cuptor pana bezelele se usuca. 

Floricele de ciocolata:

Ciocolata alba o topim la foc mic sau la microunde, impreuna cu o lingurita de ulei. Omogenizam, apoi turnam pe o bucata de hartie de copt. Nivelam in strat subtire, dam 1 minut la congelator sa se intareasca putin, taiem floricele cu o forma de biscuiti, apoi dam din nou la congelator pana la intarirea completa.

Peste blatul racit repartizam crema de ciocolata alba si nivelam. Ochiometric (sau cu o rigla :))) ) impartim si taiem blatul in 4 fasii, pe lungime.

Cum se face tortul spirala

 

Luam o fasie si o rulam, apoi o punem pe platoul in care vom servi tortul. Celelate fasii le punem in continuarea primei fasii rulate, formand astfel un melc/spirala mai mare.

Tort spirala cum se face

Finisam tortul cu putina frisca batuta.

De jur imprejurul tortului punem un inel de tort. Daca nu dispunem de un inel de marimea potrivita, confectionam unul din folie de aluminiu. Turnam piureul de zmeura si nivelam usor cu o lingura.

Preparam gelatina conform indicatiilor de pe plic, apoi o turnam deasupra piureului de zmeura. Dam la frigider pana se intareste foarte bine si suprafata tortului devine lucioasa.

Se orneaza cu floricele de ciocolata si bezele. 

  • Bezelele ar fi de preferat sa se aseze pe tort inainte de servire, altfel se inmoaie.

Tort cu crema de ciocolata alba si zmeura

Iubitorii de ciocolata pot incerca varianta cu ciocolata neagra. Desigur, un deliciu! :))

Tags: , , , , , ,

Comentarii prin facebook

32 Comentarii

  1. Super tort , cred ca a fost tare bun, inca odata la multi ani Miha! Pupicei!

  2. cu putina intarziere LA MULTI ANI fericiti!!!!
    tortul arata superb,cred ca gustul este pe masura.
    te pup!!

  3. Foarte interesant tortul, felicitari pentru asa o minune! La multi ani inca o data!!

  4. La multi ani, inca o data! Cat despre tort ce sa spun? Numai mie mi se putea intampla, sa nu pot gusta din el!

  5. Foarte finut tortul tau!pupici!

  6. La multi ani inca o data!!!

  7. LA MULTI ANIIIIIII SI MULTA SANATATE SI MULTE RETETE FELICITARII

  8. La multi ani si la multi bani, alaturi de prichindeii tai si de „zmeurel” !!! Dar feliuta mea virtuala, unde e ?!!!! Pupici si de la Isabella !

  9. la multi draga miha! sa fii sanatoasa si la fel de harnicuta ca si pana acuma! cat priveste tortuletul este su-perb!

  10. Uite ca ne-ai facut si tort!Inca o data iti doresc tot binele din lume!Te [pup!

  11. La multi multi ani Miha!! sa fii iubita si sa ne bucuri in continuare cu minunatiile tale! pupici

  12. Un sincer si calduros LA MULTI ANI plini de sanatate si tot ce-ti doresti!!!!!!
    (abia acum am vazut ca ieri a fost ziua ta…)
    Un tort foarte deosebit ca de obicei!!!
    PUPICI!!!

  13. La multi ani, multa sanatate si fericire.Te pup.

  14. La multi ani inca o data!!! tortul e tare gustos!!!

  15. La multi ani !!! … cu intarziere 🙁 …. mult spor la bucatareala in continuare si mulllta sanatate !!!

  16. Un deliciu tortul!!! Si cu intarziere iti urez: La multi ani fericiti!!! Pupici!

  17. Cu putina intarziere iti urez si eu „la multi ani” si numai bucurii!!!
    Tortul nu putea fi altfel decat minunat!
    Pupici!!!

  18. la multi ani inca o data si sa stii ca inghit inca in sec ,dupa ce am vazut si sectiunea!:)

  19. Comme il est beau en rose, j’y plongerai ma cuillère
    Je te souhaite un bon début de semaine
    Valérie.

  20. Anonymous says:

    LA MULTI ANI!

  21. Dragele mele, va multumesc din suflet tuturor pentru urari. O imbratisare calda si un pupic pentru fiecare. :*

  22. la multi ani cu multa sanatate! superb tortul !

  23. La multi ani, Miha! Itit doresc multa sanatate, tie, dar si si alor tai! 🙂

  24. La multi ani fericiti, Miha!
    Iti doresc multa sanatate, stiu ca astfel vei avea puterea de a implini tot ceea ce iti propui!
    Pupici!

  25. Arata fantastic! La multi ani!

  26. Mirela :*
    Anki :*
    Ilda :*
    Maya :*

    Multumesc dragele mele!

  27. Multumesc frumos Laura! :*

  28. marilena says:

    Ciocolata alba are un continut scazut de cacao ca sa iti iasa consistenta celei negre trebuie sa pui triplu de ciocolata alba ca si frisca lichida,
    arata super bine toate retetele tale

Dă-i un răspuns lui Laura Cancel

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Crema de ciocolata alba

Crema de ciocolata alba

Nu o singura data v-am recomandat aceasta crema de ciocolata alba. Si asta pentru ca este cea mai simpla si mai buna crema de ciocolata, aproape ca o mananci cu lingura inainte de a ajunge pe un blat de tort cu vanilie ori un blat de tort cu cacao ori […]

Piscoturi cu crema mascarpone

Piscoturi cu crema mascarpone

N-ai sa gasesti un desert mai simplu si mai rapid decat aceste piscoturi cu crema mascarpone. Acest desert il veti mai gasi sub diverse denumiri, Eclere false sau Mini Tiramisu. Pentru astazi eu am ales varianta cea mai simpla, dar se pot face combinatii fel de fel 🙂 Alte retete […]

Chec pufos

Chec pufos

N-as putea spune ca este altceva decat un chec pufos cu cacao ce l-am mai facut deja, dar am simtit eu asa ca trebuie sa va aduc o idee de desert ieftin, rapid si gustos 🙂 Mod de preparare Chec pufos: Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune […]