Retete de prajituri / Torturi

Tort Padurea Neagra

Tort cu visine si ciocolata

Visam de multa vreme la acest tort, la combinatia de frisca cu visine…mmm… L-am facut de Revelion in varianta mini :)) Pana la urma au mancat si mofturosii mei, cu o singura conditie…sa mananc eu si visinele lor :))

Tort cu visine si ciocolata

Felie tort Padurea Neagra

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 4 oua
  • 100 g zahar
  • 50 g unt topit
  • 2 linguri cacao neagra
  • 4 linguri faina
  • esenta de vanilie
  • 1 praf de copt
  • Pentru umplutura:
  • 150 ml frisca Hulala cu cacao
  • 350 ml smantana pentru frisca
  • 1 zahar vanilat
  • 1 intaritor de frisca doar daca e absolut necesar
  • 1 lingura zahar
  • 1 borcan compot de visine (720 g)
  • 10 g gelatina

Mod de preparare Tort Padurea Neagra:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul putin cate putin si se mixeaza pana se obtine o spuma lucioasa, ca pentru bezea. Galbenusurile frecate cu untul topit si racit si esenta de vanilie se incorporeaza usor in spuma de albus. Urmeaza apoi faina amestecata cu praful de copt si cacaoa. Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava cu inel detasabil ( 18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se coace la foc mediu, in jur de 25 de minute. Se face proba cu scobitoarea. Se scoate blatul pe un gratar, se lasa la racit, apoi se taie in 3.

Blat de tort cu cacao

Umplutura:

Visinile se pun intr-o sita sa se scurga bine de zeama. Punem deoparte cateva visine pentru decor ( eu m-am zgarcit si am pus numai vreo 12 si au fost cam putine si a trebuit sa improvizez :)) ), iar la restul le scoatem samburii.

Gelatina o punem la hidratat in cateva linguri cu apa rece.

Din zeama de la compot punem deoparte 1/2 pahar pentru insiropat, restul punem intr-un vas si incalzim usor la foc mic. Cand s-a incalzit cat sa fie suportabil la deget ( nu fierbinte) se adauga gelatina si se amesteca pana aceasta se topeste. Se da la rece pana incepe sa se inchege.

Smantana pentru frisca foarte rece se bate cu mixerul pana incepe sa capete o oarecare consistenta, moment in care adaugam zaharul si zaharul vanilat. Mai batem putin devine pufoasa. Se tine la rece pana se monteaza tortul.

Frisca lichida cu cacao se mixeaza pana devine pufoasa si se intareste. Se poate inlocui cu frisca normala in care adaugati 1-2 linguri cacao.

In tava in care am copt blatul punem prima parte de blat, ungem cu un strat de jeleu, frisca cu cacao, visine si frisca. Acoperim cu cel de-al doilea blat si repatam operatiunea. Acoperim cu folie alimentara si dam la rece pentru cateva ore.

Se rastoarna tortul pe un platou, se imbraca in frisca cu cacao si se orneaza cu moate de frisca, visine si carlionti de ciocolata.

Tort cu visine si ciocolata

Felie tort cu visine si ciocolata

Tags: , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

22 Comentarii

  1. Un An Nou mai bun cu sanatatea si bucurii!

  2. Superb! Imi place mult aceasta combinatie frisca-visine-ciocolata.
    Un an nou fericit va doresc!

  3. Anonymous says:

    am mai intrat in urma cu ceva zile si nu functiona rapid site ul ca acuma – sunt incantata ca voi putea copia repede si multe retete si iti multumesc frumos draga mihaela.
    eu sunt aurelia, am 50 de ani si ador sa gatesc in special prajituri desi doar in anumite ocazii – ceea ce imi creeaza mie nostalgie este citind retetele si comparand vrand nevrand cu tineretea mea cand o carte de bucate se gasea foarte greu.
    mi aduc aminte, am cumparat in 1981 2 albume gastronomice de la posta, am dat spaga pentru a le cumpara si apoi eram foarte incantata si fericita intrand in posesia lor – apoi imediat dupa revolutie am gasit mi s a parut mie atunci, la noroc, o carte de bucate cu de toate si evident m am simtit in culmea fericirii din nou.
    acuma nici nu se compara posibilitatile de a gati si afla as spune, la infinit, retete nenumarate.
    felicitari pentru acest blog culinar – cred ca voi copia aproape tot.
    La Multi Ani la inceput de an – sanatate si o intrebare – uneori cand prepar o prajitura sau un tort nu se consuma tot si mi e tare necaz ca ar trebui sa arunc desi se mai poate servi.
    crezi ca daca adaug faina si coc compozitia in forma de fursecuri este indicat sau este o aiureala?
    uite am preparat un tort amandina si desi te asigur a iesit bun si ai mei au mancat inca nu s a terminat – bine am doar doi barbati in casa, sot si fiu si in afara de prajituri mananca si fructe multe, caci nu fumeaza vreunul… si ca sa revin, m am gandit strivesc cu furculita felia de tort si adaug faina sau amidon si formez niste boluri, de ex. si le coc.Crezi ca ar merge asa?
    Multumesc anticipat si astept raspunsul tau, cand se poate.
    Aurelia

  4. La multi ani! Multa sanatate si multe impliniri in Noul An! Eu va astept in 2011 in casa noua: http://nikosnewhomeblog.blogspot.com

  5. la multi ani, cu ce tort minunat ai intimpinat anul!multa sanatate si prosperitate in 2011!

  6. Superb tortul… cum de reusesti sa tai blaturile atat de perfect?
    La multi ani!.. Un An Nou mai bun

  7. Dada, Cris, Bianka la multi ani! Cu sanatate si bucurii!

  8. Aurelia, multumesc mult pentru cuvintele frumoase. Ma bucur ca iti place aici la mine si sper sa mai revii.
    Referitor la intrebarea ta…eu as prefera mai degraba sa congelez tortul respectiv. Il tai felii pe care le pui intr-o caserola cu capac si pui la congelator. Se pastreaza foarte bine. Eu am congelat o bucata de tort ce mi-a ramas de la ziua lui Robert. Am scos caserola inainte de Sarbatori, dupa mai bine de-o luna, am lasat la decongelat si nu ne-a venit sa credem cat a fost de bun. Parca mai bun decat atunci la petrecere. :)))
    E buna si ideea ta de a „strica” tortul si de a-i da alta forma. Dar eu as proceda cum am procedat aici: http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2009/12/bomboane.html
    Imbratisari cu drag!

  9. Niko, la multi ani si tie. Te voi vizita negresit in noua casuta. 🙂

  10. Alison draga mea, multumim. La fel va dorim si voua, din suflet!

  11. Felis, multumim, la fel si voua.
    Pentru a taia blatul in 2 sau 3 folosesc un fierastrau (cred ca asa ii zice :)) ) pentru blat, iar pentru felii nu folosesc decat un cutit foarte bine ascutit.
    Pupici.

  12. arata superb tortul si ador combinatia de visine cu ciocolata! mai trec pe la tine ca vad multe chestii ce imi incanta ochii si nu numai 🙂 te pup

  13. Timea, ma bucur ca-ti place aici la mine. Te mai astept, cu drag! :*

  14. Super tortul! Bravo!!!

  15. draga miha,am facut tortul padurea neagra de revelion si a fost nemaipomenit. a fost exact cum ma asteptam si e fff usor de facut.foarte bun.va recomand sa il incercati.pupici

  16. Buna Miha! Am si eu o intrebare te rog: unde gasesc frisca Hulala see you cacao? Si daca nu gasesc cu ce o pot inlocui? Multumesc anticipat

    • Buna Cristina!
      Frisca Hulala cu cacao am cumparat-o din supermarket. Din Carrefour, cred! Daca nu gasesti poti adauga cacao in frisca simpla. Sau niste ciocolata topita. 😉

  17. Desi cred ca nu e trecut la sectiunea Torturi festive, acesta va fi tortul meu de Revelion, insa forma mea are 26 cm si o sa dublez ingredientele. Multumesc pentru retete Miha si iti doresc un An Nou bun, cu sanatate si impliniri alaturi de cei dragi. La multi ani! Aici as fi vrut sa pun o inimioara, dar nu mai stiu cum se deseneaza, asa ca te rog sa ti-o imaginezi.

  18. La multi ani si tie Crina.
    Multumesc din suflet pentru urari, aprecieri si inimioara! :-*

Dă-i un răspuns lui Miha Cancel

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Crema de ciocolata alba

Crema de ciocolata alba

Nu o singura data v-am recomandat aceasta crema de ciocolata alba. Si asta pentru ca este cea mai simpla si mai buna crema de ciocolata, aproape ca o mananci cu lingura inainte de a ajunge pe un blat de tort cu vanilie ori un blat de tort cu cacao ori […]

Piscoturi cu crema mascarpone

Piscoturi cu crema mascarpone

N-ai sa gasesti un desert mai simplu si mai rapid decat aceste piscoturi cu crema mascarpone. Acest desert il veti mai gasi sub diverse denumiri, Eclere false sau Mini Tiramisu. Pentru astazi eu am ales varianta cea mai simpla, dar se pot face combinatii fel de fel 🙂 Alte retete […]

Chec pufos

Chec pufos

N-as putea spune ca este altceva decat un chec pufos cu cacao ce l-am mai facut deja, dar am simtit eu asa ca trebuie sa va aduc o idee de desert ieftin, rapid si gustos 🙂 Mod de preparare Chec pufos: Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune […]