Retete de prajituri / Torturi

Tort Nutella – tort cu ciocolata

Tort Nutella

Reteta Tort Nutella

Ingrediente

  • pentru 1 blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar (pudra)
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 1/4 boaba de tonka
  • un varf de lingurita praf de copt

Vom coace 3 blaturi

  • Crema de ciocolata:
  • 600 g ciocolata (54% cacao)
  • 800 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • Crema de ciocolata pentru finisat:
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • Pentru insiropat:
  • 250 ml lapte
  • 4-5 lingurite Nesquik
  • Pentru decor:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • banuti de ciocolata
  • bomboane de ciocolata diverse sortimente
  • un borcan Nutella

29 noiembrie – e ziua in care de 11 ani incoace o sarbatorim pe EA, cea de-a doua bucatica din sufletul meu numita Amira. Planurile pentru tortul aniversar mi-au fost deturnate atunci cand si-a exprimat opinia ferma, ca vrea un tort cu ciocolata, cu multa ciocolata… „sa curga multa ciocolata, mami. Intelegi ce zic?” 😀 Si-atunci, am decis Tort Nutella – tort cu ciocolata sa fie! Din care sa curga ciocolata garla! :)))

LA MULTI ANI, draga mea draga!

Reteta de tort este una foarte simpla, blat de tort cu cacao, crema de ciocolata cu mascarpone… iar la decor aveti liber sa-l faceti cum va trece prin cap 😉

Mod de preparare Tort Nutella – tort cu ciocolata:

Blat:

Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Separat frecam galbenusurile cu uleiul, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia. Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua si radem boaba de tonka. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea. Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Crema de ciocolata:

Ciocolata tocata, amestecata cu smantana pentru frisca, se topeste intr-un vas, la foc mic. Se amesteca incontinuu, pana ciocolata este topita, fara a da in clocot. Vasul se da la rece pana crema se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.

  • daca nu va grabiti, crema se tine in frigider pentru cateva ore sau chiar peste noapte. Pentru varianta rapida, puneti vasul la congelator

Crema racita se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga mascarponele si se mixeaza bine, pana crema devine ferma.

Montare Tort Nutella – tort cu ciocolata:

Montam tortul in tava in care am copt blaturile, tapetata cu folie alimentara. Impartim crema in 2 parti si o repartizam intre cele 3 blaturi. Invelim bine in folie si dam la rece pentru cateva ore, de preferat ar fi peste noapte.

Crema de ciocolata pentru finisat:

Ciocolata tocata, amestecata cu smantana pentru frisca, se topeste intr-un vas, la foc mic. Se amesteca incontinuu, pana ciocolata este topita, fara a da in clocot. Vasul se da la rece pana crema se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca (cateva ore sau peste noapte in frigider sau 1-2 ore in congelator). Crema racita se mixeaza pana se intareste si devine ferma.

Tortul se rastoarna pe un platou, se imbraca in crema de ciocolata si se orneaza dupa imaginatie, cu multa ciocolata. Cu cat mai multa cu atat mai bine! 🙂

Pofta buna! 😉

Tort aniversar cu ciocolata

RETETA IN IMAGINI

Mai multe idei de tort aniversar gasiti AICI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

Tags: , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

2 Comentarii

  1. La multi si fericiti ani pentru Amira,sa aiba parte in viata de ceea ce este mai bun si mai frumos!

Lasă un răspuns la Miha Cancel

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Crema de ciocolata alba

Crema de ciocolata alba

Nu o singura data v-am recomandat aceasta crema de ciocolata alba. Si asta pentru ca este cea mai simpla si mai buna crema de ciocolata, aproape ca o mananci cu lingura inainte de a ajunge pe un blat de tort cu vanilie ori un blat de tort cu cacao ori […]

Piscoturi cu crema mascarpone

Piscoturi cu crema mascarpone

N-ai sa gasesti un desert mai simplu si mai rapid decat aceste piscoturi cu crema mascarpone. Acest desert il veti mai gasi sub diverse denumiri, Eclere false sau Mini Tiramisu. Pentru astazi eu am ales varianta cea mai simpla, dar se pot face combinatii fel de fel 🙂 Alte retete […]

Chec pufos

Chec pufos

N-as putea spune ca este altceva decat un chec pufos cu cacao ce l-am mai facut deja, dar am simtit eu asa ca trebuie sa va aduc o idee de desert ieftin, rapid si gustos 🙂 Mod de preparare Chec pufos: Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune […]