Retete de prajituri / Torturi

Tort cu mousse de ciocolata

Tort cu ciocolata

Pe 7 ianuarie, de Sf Ioan, am incheiat seria aniversarilor la noi in familie… De la inceputul lui noiembrie si pana acum cred ca ne ajunge, nu? :)) Micuta mea, Amira-Ioana, a vrut un tort cu ciocolata. Stiam asta si fara sa o fi intrebat :)))) Asa ca am facut un tort cu muuuulta ciocolata, sa ne ajunga pana la urmatoarea aniversare :))

Tort cu ciocolata

Ingrediente

  • Blat:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 25 g unt
  • 25 ml ulei
  • 25 ml smantana pentru frisca
  • 2 oua
  • 50 g zahar
  • 100 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • Mousse de ciocolata alba:
  • 300 g ciocolata alba
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 10 g gelatina
  • esenta de vanilie
  • Mousse de ciocolata amaruie:
  • 250 g ciocolata amaruie
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 5 g gelatina
  • esenta de rom
  • Pentru decor:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • trufe de ciocolata

Mod de preparare Tort cu mousse de ciocolata:

Blat:

Punem intr-un vas ciocolata rupta bucatele, untul, uleiul si smantana pentru frisca. Punem vasul pe foc mic (sau la baine marie) si amestecam continuu pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit.

In crema de ciocolata racita, adaugam galbenusurile mixand energic, apoi cernem deasupra faina si praful de copt. Omogenizam si aromam dupa gust cu esenta de rom.

Albusurile le mixam cu un praf de sare pana devin o spuma tare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Bezeaua o vom incorpora in compozitia cu ciocolata, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam in tava de aragaz (cea din dotarea aragazului) tapetata cu hartie de copt, apoi punem in cuptorul incins la foc mediu, pentru cca 15-20 de minute, in functie de cuptorul fiecaruia

  • Eu am vrut un blat de cca 22 cm diametru si neavand tava corespunzatoare am folosit tava de aragaz, pentru ca mai apoi sa decupez blatul la marimea dorita. Daca aveti tava de 22 cm coaceti in aceasta

Blatul nu l-am insiropat, dupa gustul nostru am considerat ca nu este necesar, dar daca preferati blaturile insiropate puteti sa-l insiropati dupa gust.

Mousse de ciocolata alba:

Gelatina se puna la hidratat in apa rece, atata apa cat sa fie acoperita gelatina.

Peste ciocolata rupta bucatele se toarna jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca si se topeste la foc mic, fara a da in clocot. Se da deoparte, se lasa sa se racoreasca, se incorporeaza gelatina, apoi se da la frigider pana crema de ciocolata se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.

Restul de smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa. Crema de ciocolata alba se mixeaza putin,  cat sa devina omogena, apoi adaugam frisca si o incorporam amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Se aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie.

Mousse de ciocolata amaruie:

Se procedeaza intocmai ca la mousse-ul de ciocolata alba.

Mousse de ciocolata alba si neagra

In tava in care am copt blatul sau intr-un inel de patiserie se pune blatul, apoi mousse-ul de ciocolata alba si cel de ciocolata amaruie. Se pune la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.

Decor:

Se masoara o fasie de hartie de copt, lunga si lata cat sa acopere marginea tortului. Se pune ciocolata intr-un posh la care s-a atasat un varf rotund si subtire si se decoreaza (mazgaleste 😀 ) fasia dupa plac.

  • Puteti folosi si un con de hartie sau o punga mai groasa taiata la unul din colturi

Cu grija se infasoara hartia de copt in jurul tortului si se da la rece cateva minute, pana se intareste ciocolata, apoi cu grija se inlatura hartia de copt.

Initial am vrut sa fac o banda de ciocolata in jurul tortului, cum am facut AICI, dar impactul produs de tortul Mihaelei m-a facut sa-mi schimb decizia 😉

Deasupra tortului punem trufe de ciocolata.

Se da la rece pana in momentul servirii.

Pofta buna! 😉

Tort cu mousse de ciocolata alba si ciocolata neagra

PS: Tortul este unul cu un blat subtire si cu multa crema. Daca o sa considerati ca este prea multa crema pentru gustul vostru mai faceti un blat. Sau doua :))

Tags: , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

29 Comentarii

  1. Ai avut multa rabdare cu dantela, e foarte frumoasa si finuta ! Foarte dragut ti-a iesit 🙂

  2. Splendid!! N-ai cum sa refuzi o asa minunatie! 😀

  3. Rocsy Ciobanu says:

    Ce elegant ti-a iesit!

  4. Multumesc Rocs >:D<

  5. Este superb,centre marched gelatin a Ai folksinger?

  6. Spuneti mi va rog ce marca de ciocolata ati folosit pt danteluta? Multumesc. Arata senzational!

  7. Sunte ti o draguta.

  8. buna,as dori sa imi spuneti cum sa fac sa mi se ingroase crema

  9. Lavinia C. says:

    Arată foarte bine. Felicitări!!!!

  10. nu exista riscul ca acea danteluta sa ramana prinsa pe hartia de copt?

  11. Imi place tortul foarte mult.
    Cred ca daca l-as fi facut nu m-as descurca.
    Asa tort imi doresc si eu,nu pentru mine mai mult pentru
    fica mea doar de ziua ei,doar atit.

    Multe succese pe mai departe.

  12. As dori sa fac acest tort dar in forma dreptunghiulara, tava de 20×30 ( este pt aniversarea baietelului meu si vreau sa-i decorez altfel tortul). Ce cantitati sa folosesc? Oar daca dublez la blat e ok? Crema e suficienta?

  13. Ia să încerc să fac și eu niște dantela d-asta :). Arata minunat. By the way…. Mi se pare interesant cum faci tu crema asta a ta cu frișca incorporata la final. Am sa fac și eu :). Muah

  14. tortul arata slendit frumos si extra delicios imi place tortul il/o felicit pe cel care a inventat prajitura felicitari este senzational mulumesc cremele trufee totul este senzational foarte frumos si foate extraordinar cu drag aurel multumesc pentru tort felicitari tu esti un adevarat bucatar felicitari pentru tort la revedere si multumesc este senzational de frumos si delicios este super uimitor si foarte frumos extraordinar toate ingrendientele sunt delicioase si savuroase la revedere

  15. Crema de ciocolată neagră mi a iesit foarte tare. De ce oare?

Dă-i un răspuns lui georgia Cancel

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Crema de ciocolata alba

Crema de ciocolata alba

Nu o singura data v-am recomandat aceasta crema de ciocolata alba. Si asta pentru ca este cea mai simpla si mai buna crema de ciocolata, aproape ca o mananci cu lingura inainte de a ajunge pe un blat de tort cu vanilie ori un blat de tort cu cacao ori […]

Piscoturi cu crema mascarpone

Piscoturi cu crema mascarpone

N-ai sa gasesti un desert mai simplu si mai rapid decat aceste piscoturi cu crema mascarpone. Acest desert il veti mai gasi sub diverse denumiri, Eclere false sau Mini Tiramisu. Pentru astazi eu am ales varianta cea mai simpla, dar se pot face combinatii fel de fel 🙂 Alte retete […]

Chec pufos

Chec pufos

N-as putea spune ca este altceva decat un chec pufos cu cacao ce l-am mai facut deja, dar am simtit eu asa ca trebuie sa va aduc o idee de desert ieftin, rapid si gustos 🙂 Mod de preparare Chec pufos: Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune […]