Dulciuri / Inghetata / Retete de prajituri

Profiterol

Reteta Profirerol

Ingrediente

  • Pentru gogosele:
  • 250 g faina
  • 100 g unt
  • 100 g ulei
  • 500 ml apa
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura zahar
  • 6 oua
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 3 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 1 zahar vanilat
  • 2 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • 100 g unt
  • 100 g ciocolata amaruie
  • In plus:
  • inghetata
  • frisca
  • sos caramel

Mi-as dori ca peste ani si copiii mei sa-si aduca aminte cu drag de copilarie. Eu imi aduc aminte si acum de fustita pepit cu pliuri si de bluza alba cu volanase pe care le pastram ca pe niste bunuri de pret si pe care le imbracam doar duminica la biserica. 🙂 Ce nu-mi placea deloc atunci erau pompoanele prinse-n par, si nu accesoriile in sine ci faptul ca ma tragea mama de par pana sa mi le puna :)))  Dar, uitam repede de asta pentru ca dupa slujba de la biserica mergeam cu totii la cofetaria Opera, unde se faceau cele mai bune prajituri, si mancam cel mai mare si mai bun profiterol 😉

Zilele trecute mi-am propus sa le arat copiilor o particica din copilaria mea, desertul care mi-a indulcit duminicile. Au fost atat de incantati si uimiti incat e musai sa-l mai fac inca o data. Curand!

Mod de preparare Profiterol:

Gogosele:

Apa impreuna cu untul, uleiul, zaharul si sarea se pune la fiert. Se fierbe pana se topeste untul, apoi se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe fundul vasului. Lasam putin sa se raceasca, apoi adaugam ouale unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare.

Aluatul se spriteaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se da tava la cuptor la foc mare pentru 15 minute, apoi inca 10 minute la foc mediu. Primele 15-20 de minute nu se deschide usa cuptorului.

Crema de ciocolata:

Galbenusurile se freaca cu zaharul si zaharul vanilat, pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. Se toarna laptele, putin cate putin amestecand mereu. Se pune vasul pe foc mic si se fierbe pana se ingroasa ca o budinca. Adaugam untul si ciocolata, amestecam pana compozitia se omogenizeaza. Lasam la racit pana crema se intareste.

Gogoselele racite se umplu cu crema de ciocolata.

Profiterolul se monteaza in cupe sau pe un platou intins punand cate 3 gogosele si multa 😉 inghetata. Se orneaza cu frisca si sos caramel.

Pofta buna! 😉

 

Tags: , , , ,

Comentarii prin facebook

11 Comentarii

  1. o pofta teribila mi-ai facut. il am si eu pe lista de mult timp dar ai mei deja au racit dupa ce au mancat nougat, ca sunt sensibili amandoi, astept sa fie mai cald afara.
    introducerea mi-a mers la inima

  2. bai, dar ce emoticon urat a pus la semnul [: x] 🙁 , parca se infurie. mai bine sterge-l, te rog

  3. Yummy, ce bunatate am gasit eu la tine. Ma primesti si pe mine la desert? 🙂

  4. O adevarata nebunie. Bravo!

  5. Ai dreptate, gustul copilariei, alaturi de savarine, indiene…prajitura Carpati!
    Minunat reteta de profiterol!

  6. Iubesc tare profiterolul, si mie imi aduce aminte de copilarie. Super reteta, am notat-o 🙂

  7. Multumesc mult pt. retete.

Dă-i un răspuns lui Miha Cancel

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Crema de ciocolata alba

Crema de ciocolata alba

Nu o singura data v-am recomandat aceasta crema de ciocolata alba. Si asta pentru ca este cea mai simpla si mai buna crema de ciocolata, aproape ca o mananci cu lingura inainte de a ajunge pe un blat de tort cu vanilie ori un blat de tort cu cacao ori […]

Piscoturi cu crema mascarpone

Piscoturi cu crema mascarpone

N-ai sa gasesti un desert mai simplu si mai rapid decat aceste piscoturi cu crema mascarpone. Acest desert il veti mai gasi sub diverse denumiri, Eclere false sau Mini Tiramisu. Pentru astazi eu am ales varianta cea mai simpla, dar se pot face combinatii fel de fel 🙂 Alte retete […]

Crema de lamaie cu mascarpone pentru torturi si prajituri

Crema de lamaie cu mascarpone pentru torturi si prajituri

Am mancat la o prietena o prajitura cu crema de lamaie cu mascarpone absolut delicioasa. Atat de fina si gustoasa era crema, incat n-am rezistat si am cerut reteta. Astazi v-o aduc si voua si v-o recomand din toata inima. Fie ca alegeti sa o folositi la o prajitura de […]

Crema de zahar ars la Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune

Crema de zahar ars la Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune

Desi pentru mine cuptorul e sfant in materie de dulciuri, iata ca azi am indraznit sa-mi largesc orizonturile si am incercat reteta de crema de zahar ars. A fost primul desert ce mi-a venit in minte ca ar putea fi gatit la aburi, asta poate si pentru ca e un […]