Aluat dulce / Retete de prajituri

Prajitura cu visine si nuca cu gratar

Reteta Prajitura cu visine si nuca cu gratar

Ingrediente

  • Aluat:
  • ~550 g faina
  • 7 g drojdie uscata
  • 300 ml lapte
  • 100 g unt
  • 100 g zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • coaja de lamaie Finesse
  • 2-3 linguri ulei
  • Umplutura:
  • ~350 g visine
  • 200 g nuca macinata

Si uite-asa cu reteta asta de prajitura cu visine si nuca cu gratar am reusit sa dau gata toate visinele ce le aveam conservate la rece. Cu aluat pufos si multa umplutura, cred ca va ramane preferata mea in ceea ce priveste prajitura de casa cu aluat dospit.

Mod de preparare Prajitura cu visine si nuca cu gratar:

Aluat:

Intr-o craticioara punem laptele la incalzit, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget. Punem untul, zaharul, sarea si coaja de lamaie si omogenizam.

Intr-un vas amestecam faina cu drojdia uscata. Facem o adancitura in faina, punem laptele si uleiul. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat moale si elastic, care nu se lipeste de maini. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

  • Aluatul se poate prepara si la masina de paine
  • In functie de tipul de faina folosit mai adaugati putina faina daca aluatul este prea moale sau putin lapte daca este prea vartos
  • Cantitatea de zahar poate varia in functie de preferinta voastra de dulce
  • Se poate folosi si drojdie proaspata, cca 25 g, pe care o dizolvati in laptele caldut

Aluatul crescut se rastoarna pe masa usor infainata.  Aproximativ 2 treimi din aluat se intind in tava tapetata cu hartie de copt, formand baza prajiturii. Restul de aluat se intinde in foaie subtire si se taie fasii subtiri, cu care vom forma gratarul.

Intr-un castron amestecam visinele, bine scurse de zeama, cu nuca macinata

  • la aceasta reteta de prajitura cu visine si nuca cu gratar se pot folosi si visine proaspete sau congelate

Punem umplutura in tava in strat uniform si asezam deasupra fasiile de aluat, sub forma de gratar. Punem fasii si pe margine, formand un chenar.

Prajitura cu visine si nuca cu gratar se da la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 30 de minute, pana aluatul se rumeneste. Scoatem prajitura din cuptor si o ungem cu o lingura de miere dizolvata in putina apa calduta.

Se scoate pe un gratar si se lasa la racit. Desi este cam greu sa astepti, se portioneaza dupa racire.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu visine si nuca cu gratar

RETETA IN IMAGINI

Diana, multumesc de inspiratie!

Mai multe reteta cu visine gasiti AICI

Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

4 Comentarii

  1. M-a cucerit si aceasta reteta.Ce dimensiuni are tava de copt?

  2. arata super.insa am o dilema..chiar se ingroasa crema numai cu o lingura faina si gelatina sa o poti folosi fara sa fie curgatoare?am avut o experinta neplacuta ..

Lasă un răspuns la mioara Cancel

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Rulouri cu nuca de cocos

Rulouri cu nuca de cocos

Reteta de rulouri cu nuca de cocos este o reteta simpla, pe care o puteti face cu usurinta pentru cei dragi. Aluatul este pufos si aromat, iar nuca de cocos aduce un plus de aroma si savoare. Mod de preparare Rulouri cu nuca de cocos: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia […]

Placinta impletita cu branza

Placinta impletita cu branza

Dragilor, astazi v-am adus o placinta impletita cu branza absolut minunata! Aluat pufos si aromat, umplut cu branza dulce si cremoasa, nu stiu cum ar putea sa nu placa oricui o pui pe masa 🙂 Mod de preparare Placinta impletita cu branza: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia uscata cu zaharul […]

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Am folosit pentru aceste placinte cu branza aluatul de foietaj rapid pe are il folosesc de obicei pentru cornuri pufoase. Este un aluat foarte usor de facut, pufos si aromat, cu gust intens de unt. Este minunat si va recomand cu drag sa-l incercati! Mod de preparare Placinte cu branza […]

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Pentru aceasta reteta de Baclava am folosit nuca pentru umplutura si fistic pentru presarat deasupra, dar se poate face si o combinatie intre cele doua. Pentru foi am folosit foi de placinta din comert, e mai simplu si mai comod asa. Mod de preparare Baclava: Sirop: Apa si zaharul se […]