Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu prune si nuca

prajitura cu prune si nuca

Ce faci cand te vezi in fata unui castron mare plin ochi cu prune? Mananci cateva pe nerasuflate, apoi incepi sa te gandesti ce prajitura cu prune poti face, evident! 😉 Ai mai putea face si magiun sau dulceata, dar daca nu ai loc de depozitare o lasi balta cu ideea asta… Mai cochetezi cu ideea de a face gomboti cu prune, dar pana la urma tot la prajitura cu prune ti-e gandul :))))

Avem azi, asadar, o reteta ce se prepara destul de repede, o prajitura delicioasa cu doua tipuri de blat, ce va urca vertiginos in topul prajiturilor cu fructe ce-l aveai intocmit deja :)))

prajitura-cu-prune-si-nuca-2

Ingrediente

  • Pentru blatul pufos:
  • 200 g unt
  • 6 galbenusuri
  • 150 gr zahar (pudra)
  • 360 g faina
  • 1 plic praf copt
  • esenta de vanilie
  • Pentru umplutura:
  • prune, atat cat sa acoperi toata suprafata prajiturii
  • 100 g nuca macinata
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • Pentru aluatul crocant:
  • 50 g unt
  • 100 g faina
  • 1 lingura zahar pudra aromat cu vanilie
  • 1 lingura lapte rece

 

Mod de preparare Prajitura cu prune si nuca:

Blat:

Mixeaza untul moale cu zaharul pudra si un praf de sare pana devine cremos si nu se mai simt granule de zahar. Adauga galbenusurile pe rand, mixand bine dupa fiecare. Amesteca faina cu praful de copt si adauga peste compozitie. Amesteca bine, pana obtii un aluat moale si usor lipicios.

Cu mainile usor umezite intinde aluatul in tava tapetata cu hartie de copt, intr-o foaie de cca 0.5 cm grosime si de cca 30/35 cm

Peste foaia de aluat pune prunele defacute in jumatate. Peste prune presara nuca macinata amestecata cu scortisoara si zahar.

Da tava la cuptor pentru cca 20 de minute la foc mediu (150 grade cuptor electric cu ventilatie).

Intre timp prepara aluatul crocant:

Pune faina intr-un castron. Adauga un praf de sare, zaharul pudra si amesteca-le. Pune apoi untul rece taiat cubulete si framanta repede cu varful degetelor pana obtii multe firimituri 🙂 Adauga laptele rece si framanta (nu prea mult) pana aluatul devine omogen. Inveleste in folie si da la congelator.

Scoate tava din cuptor, rade aluatul crocant deasupra prajiturii, in strat uniform

cum se face prajitura cu prune si nuca

si da din nou tava la cuptor pentru inca 15-20 de minute, pana prajitura se rumeneste usor.

Lasa sa se raceasca, apoi portioneaza si serveste.

Pofta buna! 😉

prajitura cu prune si aluat crocant

Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

2 Comentarii

  1. Este o prajitura ce prezinta interes,avand in vedere ca suntem in sezonul prunelor.

Dă-i un răspuns lui Miha Cancel

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Negresa pufoasa cu marshmallow

Negresa pufoasa cu marshmallow

Pentru aceasta reteta de Negresa pufoasa cu marshmallow am pornit de la reteta mea preferata de negresa pufoasa cu ciocolata, la care am adaugat un strat de marshmallow, acele bezele moi si delicioase. Un deliciu absolut, mai ales cat e calda si bezeaua moale si lipicioasa 🙂 Mod de preparare […]

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Un desert perfect pentru cei ce iubesc cafeaua in toate formele ei. Crema fina de cafea cu mascarpone este absolut delicioasa si cu siguranta o voi mai folosi si la alte deserturi. Cafea am preparat la , doua portii, una pentru mine si una pentru reteta de choux a la […]

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana si crema de ciocolata de astazi este dovada ca nu e musai sa muncesti pe branci in bucatarie pentru o prajitura delicioasa. Din doar cateva ingrediente si minim de efort, obtii o prajitura care poate fi tranformata cu usurinta si in tort, daca ai ceva […]