Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu crema de ciocolata si mascarpone

Prajitura cu ciocolata si mascarpone

Ca imi place ciocolata nu mai e demult un secret si de asta cred ca isi da seama chiar si cineva care vine pentru prima data pe blog 😀 Si chiar daca numarul de retete de prajituri cu ciocolata este unul destul de mare, gasesc intotdeauna o alta varianta, o alta combinatie ce merita sa ajunga in atentia voastra. Unele nu ajung, dar asta e o alta poveste :)))

Asadar, azi avem o reteta de prajitura cu ciocolata, o prajitura ce se face extrem de usor si pe care o puteti pune pe lista voastra cu retete de Pasti, va asigur ca merita 😉

Prajitura cu crema de ciocolata si mascarpone

Prajitura cu ciocolata si mascarpone

Ingrediente

  • Blat:
  • 300 g faina
  • 150 g zahar pudra
  • 50 g cacao
  • 1 praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 400 g iaurt
  • 3 oua
  • 100 ml ulei
  • esenta de rom
  • Pentru crema:
  • 300 g ciocolata amaruie
  • 300 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
  • 200 g mascarpone
  • 2 linguri zahar pudra
  • esenta de rom

Mod de preparare Prajitura cu crema de ciocolata si mascarpone:

Blat:

Intr-un castron cernem faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si un praf de sare si le amestecam. Dupa ce le-am amestecat bine facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, iaurtul si cele 3 oua. Incepem sa mixam la viteza mica a mixerului, pana ingredientele se amesteca, apoi marim viteza mixerului si mixam pana obtinem o compozitie omogena si lucioasa.

Compozitia obtinuta o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si coacem blatul in cuptorul incins, la foc mediu, pentru cca 40-50 de minute, in functie de cuptor. Cand este gata il scoatem pe un gratar si-l lasam la racit, apoi il taiem in 3 parti.

Crema de ciocolata:

Ciocolata rupta bucatele o topim intr-o craticioara, la foc mic, impreuna cu smantana pentru frisca. Cand compozitia ajunge la punctul de fierbere dam deoparte si omogenizam. Lasam sa se racoreasca, apoi dam la congelator pentru cca 1 ora. Sau la frigider daca preparati crema de pe o zi pe alta.

Mixam mascarpone cu zaharul pudra si esenta de rom, apoi amestecam cu crema de ciocolata. Mixam pana obtinem o compozitie omogena si pufoasa.

  • In cazul in care o sa mai considerati ca este necesar, mai puteti adauga zahar.

Impartim crema in trei parti si o repartizam intre cele 3 blaturi. Dam prajitura la frigider pentru cca o ora, apoi o portionam dupa dorinta.

In momentul servirii prajitura se poate pudra cu putina cacao.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu crema de  ciocolata si mascarpone

Prajitura cu crema de ciocolata si mascarpone

Tags: , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

47 Comentarii

  1. Imi plac aceste crme de frisca si mascarpone! Delicioasa prajitura !

  2. mi-ai facut o pofta teribila de prajituri. nu am mai papat de ceva timp dar cred ca ar fi cazul sa ma mobilizez 😀
    multumesc pentru reteta
    pupici!

  3. Tu Miha ce cruda est :))mi-ai facut o pofta de ceva ciocolatos,,,excelent arata!

  4. Buna ziua! As dori sa cumpar si eu doua portii!
    Sau mai bine 4 si pentru copii, dar cred ca le mananc tot eu :)))) De fapt, dati-mi toata tava! :)))
    Muaah!

  5. Am facut-o si eu ieri si a iesit super. Numai ca nu a mai rezistat sa stea o ora in frigider :)Ne-a mai ramas si pentru azi o bucatica mica .Buna rau ciocolatoasa asta.

  6. As avea o intrebare:Nu iese uscata daca nu insiropam blatul? In rest o combinatie grozava de branza si ciocolata

    • Blatul este unul care din punctul meu de vedere nu necesita insiropare, dar daca tie iti plac prajiturile insiropate e ok sa insiropezi blatul atat cat iti place 😉

      • Deci blatul este destul de umed ca sa nu trebuiasca insiropat.Imi plac prajiturile insiropate insa nu exagerat.Mersi pentru explicatie!

  7. FElicitari ptr.reteta daca este creatia ta…oricum felicitari.

  8. Mascarpone si ciocolata, cea mai reusita combinatie!

  9. Buna ziua!
    Reteta dvs. suna foarte bine, dar sunt incepator si as avea doua intrebari:
    1. Ce metoda recomandati pentru topirea ciocolatei?
    2. Dupa ce se topeste ciocolata, spuneti „dam deoparte si omogenizam”. Puteti sa detaliati putin ce inseamna exact omogenizarea?

    Multumesc!

    • Buna ziua!
      1. Fiind incepator recomand topirea ciocolatei pe baie de aburi. Se poate topi si la foc mic, dar baia de aburi e mai sigura 😉

      2. O compozitie omogena e aceea in care toate ingredientele devin nediferentiate 😉

  10. FELICIA says:

    mULTUMESC PT TOATE RETETELE, CE FRISCA FOLOSESTI?

  11. Stefania says:

    Buna! Tocmai am terminat de facut aceasta prajitura. Nu am avut o tava mica..asa ca am taiat-o doar in doua parti. Crema mi se pare geniala ! Multumesc pentru reteta !

  12. Miha, spune-mi, te rog, as putea sa fac aceasta prajitura sub forma de tort? Si daca da, eu am o forma de 26 cm, ma gandesc ca sunt ok cantitatile pentru aceasta dimensiune sau sa le maresc un pic? Tu ce zici? Vreau sa iti spun ca am incercat multe retete de la tine, sunt foarte bine explicate, imi place ca multe sunt pe baza de ciocolata, pe care si eu o ador. Acum aceasta e pe lista iar urmatorul e tortul Joffre. Te pup si multumesc! <3

  13. Cristina says:

    Se poate inlocui bicarbonatul cu drojdie instant pentru dulciuri?

    • drept sa-ti spun nu stiu ce este aceasta drojdie pentru dulciuri, dar daca tu ai mai folosit si este ok poti folosi. Sau folosesti doar praful de copt.

  14. Buna ziua!
    As vrea sa fac aceasta prajitura si voiam sa va intreb daca as putea face blatul cu o zi inainte.
    Am mai fact cateva dintre retetele dumneavoastra si au iesit ff bine. Au fost foarte apreciate:D mai ales brownies cappucino.:)
    Si daca ati putea sa-mi recomandati un tort, care ar fi?Care va place mai mult?:) aveti atat de multe bunataturi ca nu ma pot hotari nicidecum:)
    Va multumesc anticipat!

    • Da, poti face blatul cu o zi inainte. Chiar e mai indicat, il vei putea taia mai bine.
      Cat despre recomandarea pentru tort…depinde ce anume va place. daca e dupa mine clar ca prima data voi recomanda ceva cu ciocolata apoi altceva :))

  15. Multumesc pentru raspuns:)

  16. Buna Miha! Am incercat si eu prajitura asta…problema e ca blatul nu mi-a iesit deloc…in cuptor a crescut frumos…doar ca dupa 45 min nu s-a copt….a ramas cruda inauntru…Unde sa fi gresit???

  17. Buna Miha am si eu o antrebare ce fel de iaurt ai folosit ?

  18. Bună ziua
    Îmi puteți spune dacă smântână Pt frisca pe care o folosiți este vegetala sau animală?

    Mutumesc

  19. Mulțumesc

  20. Catalina says:

    Buna, am si eu 2 intrebari
    1. conteaza cantitatea de grasime a iaurtului ?
    2. cu privire la lasatul la congelator, cam ce textura trebuie sa aiba inainte de a amesteca cu mascarpone?

    • Buna Catalina,
      1. nu conteaza grasimea iaurtului, eu am facut intotdeauna cu iaurt normal
      2. crema se pune la congelator doar pentru a grabi procesul de racire. In timp ce se raceste ciocolata se va intari. Va avea o consistenta moale, dar cremoasa

  21. Bianca Chiorean says:

    Frisca lichida o facem solida?sau o lăsăm asa?pt ca scrie ca se pune la topit ciocolata cu frișcă lichidă.multumesc

Dă-i un răspuns lui Gabriela Cancel

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Negresa pufoasa cu marshmallow

Negresa pufoasa cu marshmallow

Pentru aceasta reteta de Negresa pufoasa cu marshmallow am pornit de la reteta mea preferata de negresa pufoasa cu ciocolata, la care am adaugat un strat de marshmallow, acele bezele moi si delicioase. Un deliciu absolut, mai ales cat e calda si bezeaua moale si lipicioasa 🙂 Mod de preparare […]

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Un desert perfect pentru cei ce iubesc cafeaua in toate formele ei. Crema fina de cafea cu mascarpone este absolut delicioasa si cu siguranta o voi mai folosi si la alte deserturi. Cafea am preparat la espressorul Melitta Solo&Perfect Milk, doua portii, una pentru mine si una pentru reteta de […]

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana si crema de ciocolata de astazi este dovada ca nu e musai sa muncesti pe branci in bucatarie pentru o prajitura delicioasa. Din doar cateva ingrediente si minim de efort, obtii o prajitura care poate fi tranformata cu usurinta si in tort, daca ai ceva […]