Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura „Brownies Cappucino”

prajitura brownies cappucino

UPDATE: pentru ca asa cum ziceam, nu exista sarbatoare fara aceasta prajitura si pentru ca merita un update. :))) Prietenii, evident, ca stiu de ce. :))

Desi aceasta prajitura am considerat-o intotdeauna „regina Sarbatorilor”, am refacut-o zilele astea, ca mi se facuse o pofta nebuna 🙂

Aceasta este prajitura care m-a convins sa-mi petrec o buna parte din timp in bucatarie. Eiii…meritul este si al Nataliei, prietena mea draga, cea care mi-a impartasit aceasta reteta. 🙂

Pare greu de facut dar va asigur ca face parte din categoria „retete de prajituri foarte usor de preparat si foarte usor de mancat”. :)) 

prajitura brownies cappucino

Ingrediente

  • Pentru blat avem nevoie de:
  • 120 g ciocolata amaruie
  • 85 g unt
  • 1 lingurita ness, dizolvat in 1/2 lingura apa fierbinte
  • 100 g zahar
  • 1 fiola de esenta de vanilie
  • 2 oua
  • 1/2 cana faina
  • un varf de cutit de sare
  • 1/2 cana de miez de nuca
  • Pentru crema avem nevoie de:
  • 150 g crema de branza Almette cu smantana
  • 40 g unt moale
  • 100 g zahar pudra
  • 1/2 fiola de vanilie
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • Pentru glazura de ciocolata avem nevoie de:
  • 80 g ciocolata amaruie
  • 20 g unt
  • 50 ml frisca lichida
  • 2 lingurite ness, dizolvat in 1/2 lingura apa fierbinte

Mod de preparare Prajitura Brownies Cappucino:

Blat:

Se topeste la foc mic ciocolata, untul si nessul dizolvat, pana cand compozitia devine omogena. Se lasa la racit, apoi se incorporeaza zaharul si vanilia.

preparare blat cu ciocolata

Se adauga ouale,pe rand,mixand energic dupa fiecare,pana cand compozitia devine lucioasa.

preparare blat brownies cappucino

Se cerne in ea faina si sarea, se amesteca ABIA ABIA si se adauga miezul de nuca taiat bucati.

preparare blat cu nuca

Aluatul se intinde cu lingura in tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si se coace cam 25 minute,la 180 de grade.

Crema:

Se bate cu mixerul crema de branza cu untul, pana cand crema devine pufoasa.

crema de branza pentru prajitura brownies

Se adauga zaharul pudra, vanilia si scortisoara si se mai bate putin,pana se omogenizeaza.

preparare crema de branza cu scortisoara

Crema se unge in strat uniform pe blatul copt si racit.

asamblare prajitura brownies cappucino

Se pune la rece pentru o ora.

Glazura de ciocolata:

Se topeste ciocolata, untul, frisca si nessul dizolvat in apa, amestecand continuu, pana cand glazura devine omogena. Se raceste pana la temperatura camerei.

Se unge glazura uniform peste stratul de crema si se da la rece pentru minim 3 ore.

Se taie in patrate,care se pastreaza la frigider.

  • Chestia asta cu pastratul la frigider este o metafora, pe cuvant! :)) Zice Natalia in reteta ca se poate pastra si pana la 5 zile. Dar cine sta cu o asemeanea prajitura atata timp in frigider? Eu una nu! :)))

prajitura brownies cappucino

prajitura brownies cu crema de branza si ciocolata

Ilda a incercat si ea aceasta reteta si mi-a trimis si poze:

poza cu prajitura brownies

Tags: , , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

80 Comentarii

  1. E intr-adevar o prajitura deosebita. Cind am facut-o prima data, am ramas profund impresionata de gust, dar si de faptul ca uite, ma pricep si eu sa fac prajituri bune :))))
    Nici la noi nu tine mult, dar eu o tai bucatele mai mici, si bag o parte din ele la congelator. Le scot din cind in cind, brownies congelat are un gust divin, iti recomand sa incerci, daca mai apuci sa congelezi ceva 😀

  2. pfuai toate ingredientele mele preferate,trebuie sa fie o nebunie prajitura asta,bravo Miha.

  3. Hallo Fetelor,

    foarte frumoasä Combinatie.Compliment.
    Nati are dreptate , congelati si cam 20-30 Minute inainte scoti afarä au un Guste de nebunie.

    Salutäri

  4. Mai,mai am o singura bucatica pe care am pastrat-o cu sfintenie pentru cafeaua de dimineata. :)) Acu ma duc sa o bag la congelator! :))

  5. :))) Am o curiozitate: cum reusesti sa-ti bei cafeaua cu prajitura, fara sa ti-o ia copiii? Pofticiosii mei nu m-ar lasa 😀
    Singura perioada a zilei cind pot savura ceva in liniste este seara tirziu, dupa ce ii culc pe amindoi.

  6. Le-am spus ca e cu cafea,ca e pentru oameni mari si n-au insistat. Au gustat din prajitura,dar n-au mancat pe saturate.
    Azi i-am ademenit cu inghetata. :))

  7. e tare frumoasa prajitura asta! felicitari. mi=ai dat idei din nou 🙂 te pup

  8. ce buna e brownie…ce pofta mi-ai facut!

  9. cum arata…..si nu papa cei mici? mai mult pt. tine! ce rea si hapsana sunt….plec, ca-mi ploua-n gura……..

  10. Multumesc Lacrima!
    Ma bucur tare mult ca pot fi o sursa de inspiratie pentru voi! 🙂
    Pup!

  11. Ellis,stiu ca ai facut si tu prajitura asta candva! Asa-i ca e buuuuna? :))

  12. Flori,cei mici doar au gustat,le-am explicat ca e cu cafea,ca e pentru oameni mari.Lor le-am facut inghetata! 🙂

  13. Delicious and beautiful dessert! I have some awards for you in my blog 🙂

  14. Thanks Maria! I’ll coming soon to you! Kisses and hugs!

  15. Arata de milioane. Te rog poti sa-mi spui cit are la tine o cana? cite grame? Eu nu le am cu masurile, la ochi sau cana…Si cit de mare a fost tava? Mersi mult de tot! O zi Buna!

  16. cami, am folosit cana de 240 ml, iar tava e micuta, 20/30 cm.

  17. Mersi mult de tot.
    PS: Martipan cica se gaseste la Kaufland

  18. Buna, Mihaela! LA multi ani ,cu intarziere pt ziua numelui!Absolut divina prajitura!
    Am facut-o acum,la taierea motului pt fetita mea cea mica,Ingrid!Toata lumea a fost impresionata!

  19. Larisa, multumesc!
    Prajitura este divina, musafirii tai au fost niste rasfatati. 🙂
    Pupici!

  20. pot folosi smantana dulce in loc de frisca lichida?

  21. Daca te referi la smantana dulce pentru frisca, da…este foarte buna. 😉

  22. pot inlocui ciocolata amaruie din blat si glazura cu cea de lapte? Nu ma impac cu ce-a amata..:))

  23. Cristina, ciocolata amaruie nu-mi place nici mie sa o mananc…goala. :)) Dar in prajituri e atat de buna incat nu-i rezist. :))
    N-am incercat niciodata cu ciocolata de lapte, dar cred ca merge. De ce nu? Doar ca va trebui sa mai reduci din zahar, sa nu fie prea dulce.
    Nu-ti place chiar deloc ciocolata amaruie? Incearca reteta macar o data si o sa vezi cat e de buna prajitura. Mananci si nici nu-ti dai seama cand s-a terminat. :))

  24. Miha si eu am facut prajitura si pot spune ca e nemaipomenita!Te imbratisez si multumesc!

  25. Pupici Ruxy. Nu degeaba am numit-o „regina sarbatorilor” :))

  26. =p~ Blooooooogrooooolled!

  27. Multumesc Adelici! Pup! :*

  28. O am si eu in procesare acum. De 2 zile salivez uitandu-ma la poze. Din pacate nu a crescut deloc blatul si am urmarit pas cu pas instructiunile 🙁 Nici scortisoara nu am dar cred ca tot delicioasa va fi cu toate ca am urme de indoiala privind blatul. Mai sunt si alte trucuri ceva?

  29. Buna.

    Blatul nu creste, nu este un blat pufos. E mai degraba tare, ca de fursec. Dar dupa ce-i pui crema si sta la frigider, capata consistenta perfecta. Va fi buna si fara scortisoara, dar neaparat sa incerci si aceasta varianta, este absolut delicioasa.

    Daca mai ai ceva nelamuriri, cu drag iti voi raspunde. O zi frumoasa iti doresc. :*

  30. Am facut si eu prima oara aceasta prajitura si e delicioasa! Brownise cu nuca am facut mereu, dar niciodata in aceasta combinatie. E foarte rafinata si gustoasa. Abia astept sa o mai fac si in acest weekend. Cumnata mea care respinge din start orice prajitura cu nuca, nu s-a putut abtine sa nu manance o felie atunci cand a vazut-o cum arata si a simtit cum miroase.

    Eu am turnat-o intr-o tava rotunda cu fund detasabil de 28cm si mi-a iesit cam subtire, asa ca am de gand sa dublez cantitatile si sa scot o inaltime mai prezentabila.

  31. Diana, ma bucur sincer ca ti-a placut prajitura. Este intr-adevar o prajitura foarte buna.
    Foarte faina ideea ta de a pune in tava rotunda, cred ca arata foarte bine, chiar daca felia este subtire. E buna ideea de a dubla cantitatile, dar iti spun ca asa e prajitura de felul ei, nu foarte inalta, doar de vreo 2 degete inaltime. Daca o faci in tava patrata si tai portii mici, is numai bune de infulecat o data. :)))

    Pupici si te mai astept!

  32. Am revenit, pentru ca am facut-o din nou azi. Nu m-am rabdat sa mai astept pana maine. De data asta am facut blatul normal si am dublat cantitatile de la crema si glazura pentru ca sunt o mare devoratoare de deserturi cu branza, precum si de ciocolata. Din pura intamplare am ajuns azi prin piata si mi-a venit ideea sa pun branza de vaci grasa in loc de almette. In afara de faptul ca nu s-a omogenizat asa de bine (au mai ramas mici granule de branza despre care, insa, doar eu stiu) a iesit o nebunie! Scuze, dar nu cred ca ma mai pot intoarce la varianta cu Almette. 🙂

  33. Vai Diana ce pofta mi-ai facut de prajitura asta. :)) Mai ca n-as mai astepta Craciunul ca sa o execut. :)))

  34. buna prajitura … cel putin la prima vedere .. o sa incerc sa o fac de CRACIUN si ar fi bine sa imi iasa din prima

  35. Si eu sper sa-ti iasa din prima si sa-ti placa. Daca ai orice fel de nelamuriri sau ai nevoie de vreo parere in ceea ce priveste reteta te rog sa-mi scrii.

    Sarbatori fericite.

  36. buna,arata super prajitura,vreau si eu sa o fac acum de craciun,sper sa mi iasa,dar am si o intrebare,in blat nu se poate pune praf de copt?

  37. scuze am uitat sa intreb,frisca lichida trebuie batuta?

  38. Buna.
    Nu, nu se pune praf de copt. Blatul nu este inalt si nici pufos. Este mai degraba tare, ca de biscuit. Dar se inmoaie apoi de la crema, taman cat sa fie bun de mancat. 🙂

    Sa ai spor si sper sa va placa si voua la fel de mult.

  39. Frisca lichida se pune asa cum e, nu se bate.
    Se poate folosi si lapte si putin mai mult unt.

  40. multumesc frumos.vreau sa o fac joi,abea astept sa vad cum imi iasa.merssi si craciun!!! fericit miha

  41. Multumesc! Craciun fericit si tie! :*

  42. buna Miha am o intrebare si eu.Din pacate nu am de unde cumpara Almete,ce altfel de branza pot pune?

  43. Alyna nici Philadelphia nu ai de unde lua? Sau orice alt fel de crema de branza.

    Intr-un comentariu dinainte zicea Diana ca a folosit branza de vaci grasa si a iesit foarte buna.

  44. ai dreptate nu m-am gandit la philadelphia… multumesc Sarbatori fericite

  45. Craciun fericit Alyna. :*

  46. Buna Miha,

    M-ar interesa cum faci frisca lichida, avand in vedere ca pui si unt. 🙂

  47. Nu inteleg intrebarea, scuze… Frisca lichida n-o fac eu, asa o cumpar de la magazin.

  48. ciao miha,am facut si eu azi prajitura,totul a iesit perfect,dar nu mi se intareste crema de pe turta si nu pot sa pun glazura din cauza ca e prea moale,ce sa fac?mersi.

  49. A stat la frigider si nu s-a intarit? Eu zic sa o mai lasi la rece, untul si branza trebuie sa se intareasca si in plus crema va fi absorbita si de blat.

    Crema nu e una foarte teapana, e usoara si catifelata. Glazura se intinde usor, usor cat inca mai e lichida.

  50. multumesc miha,asa am si facut,am mai lasat o si apoi am intins glazura,acum am savurat o bucatica,e atit de buna.multumesc pt.reteta.super super bina!!!!!!!am mai facut azi o prajitura tot de la tine,aia cu crema de caramel si cu bilute decorata.am facuto pt.copilasi sa aiba si ei de sarbatori ce savura,ca ei nu prea au voie cu cafea.bune retete ai,brava.sarbatori fericite!!!!si un an nou mai aproape de dumnezeu si binecuvintat.

  51. Sarbatori fericite si tie! Tot ce va doriti in Noul An sa se indeplineasca.

    Va imbratisez cu drag!

  52. buna miha .daca tot se numeste brownies cappucino se poate sa pun cappucino in loc de ness?comentariile de mai sus m-au convins sa o incerc si eu.sarbatori fericite si numai bine!

  53. Buna.
    Cred ca poti inlocui nessul cu cappucino, daca nu ai sau daca nu-ti place, desi cred ca aroma va fi mult diminuata.

    Multumesc si va urez si eu sarbatori fericite!

  54. super delicioasa! te pup draga mea si-ti doresc sa ai un an minunat, plin de vise implinite! :*

  55. mmmmm bun update-ul asta. O pun la pastrat.

  56. Mmmmmmmmmmmm, chiar ma intrebam ce prajitura sa fac azi…cred ca la ea ma voi opri!:)

  57. arata ispititor… neaparat trebuie salvata reteta …
    Te pup si iti doresc un an nou plin de ce vrei tu …

  58. Cat de bine poate sa arate!
    Te pup si la multi ani !

  59. Miha, zilele trecute am preparat si eu prajitura!
    1. Se prepara chiar usor si frumos, ai explicat foarte bine fiecare etapa!
    2. Am primit laude generoase din partea unui intreg „clan”!
    3. Am poze cu ea, le-am postat pe forumul elle alaturi de linkul cu reteta! Daca vrei iti trimit prin mail o poza!:)
    4. Tuturor te recomad in urmatorul mod: tot ce am incercat de la Miha mi-a iesit (mentionez ca nu-s vreo gospodina cu mari aptitudini) pentru ca sunt date retetele cu bunacredinta si sunt clar explicate!
    Pupici! Si multumiri!
    Foarte curand, incerc si napolitanele cu cioco de casa!:D

  60. Ilda draga, de fiecare data ma bucur cand imi lasi cate un comentariu si-mi spui ca ai mai incercat cate ceva si ti-a iesit. Si daca-ti mai si place deja sunt in al 9-lea cer. :)))

    Te pup si multumesc.

    Da, imi poti trimite o poza si o voi posta aici la reteta. 😉

  61. Yuuupiiii, ce bucurie mi-ai facut sa ma primesti alaturi de tine! Ma simt onorata! Pupicei! Acum trimit mail!

  62. am facut in weekend prajiturica asta si a iesit ceva de vis, ,in loc de crema de branza am pus mascarpone, nu s-a comentat nimic, s-a auzit doar wow,wow,wow 😛

  63. Lucy, ma gandesc ca a fost foarte buna si cu mascarpone. Bravo, ma bucur ca v-a placut! :*

  64. am facut-o si eu. e minunata. multumesc de reteta.malina.

  65. Cu drag Malina. Ma bucur ca ti-a placut! :*

  66. Tocmai am facut prajiturica asta si e in frigider. Dupa ce am citit toate comentariile, astept sa vad ce se intampla, deoarece blatul meu e subtire (cam de 1 cm) si foarte, foarte crocant, uscat. Am incercat sa tai marginile (ca nu m-am putut abtine)si „pocneste”. Patratelul acela din ultima ta poza e foarte apetisant. Blatul pare ciocolatos, dar cu siguranta al meu n-a iesit asa. Si a doua oara cred ca voi dubla cantitatile de crema si glazura, sa poata fi identificate straturile. Mai ai multe retete minunate pe care vreau sa le incerc. 🙂

  67. Lady, blatul e unul crocant, ca de fursec si nu foarte inalt. Se va inmuia de la crema exact atat cat trebuie. 😉

  68. S-a mai inmuiat putin blatul si e mai bine. Imi vine sa o mananc pe toata, sa nu mai astept musafirul :). Nu ma las pana nu imi iese ca in poza ta. Oricum nu sunt experta in prajituri, dar vreau sa invat.

  69. Aceeasi treaba am patit-o si eu…blat ff subtire si uscat, crema moale dar cred ca asta tine de calitatea branzei. Daca o mai fac incerc sa dublez cantitatile, poate imi iese ca in poza.

    • Blatul nu este foarte inalt si este un blat crocant, ca de fursec. Crema este moale, dar nu curge si dupa ce va sta la frigider se va intari si va inmuia blatul.

  70. Vasilica says:

    E prima oara cand fac aceasta prajitura, desi o vanam de ceva timp. 🙂 Tocmai am terminat-o de preparat si am dat-o la frigider. Blatul este insa tare, crocant, ma cam pune pe ganduri desi inteleg ca se inmoaie de la crema. Spune-mi, te rog, Miha, oare se inmoaie suficient pana maine spre seara (adica in aprox. 24 de ore) sau e nevoie de mai mult timp? Am niste musafiri mai speciali si nu as vrea sa dau gres. Te pup cu drag si multumesc pentru retete. 🙂

    • Vasilica, blatul este intr-adevar tare, crocant. Dar se inmoaie de la crema. Clar nu va fi moale ca un blat de pandispan, dar se va inmuia suficient incat prajitura sa fie numai buna de mancat 😉

  71. Vasilica says:

    Blatul meu nu a vrut deloc sa se inmoaie, nu stiu de ce, poate l-am tinut prea mult in cuptor, poate am gresit cantitatea de faina, e ca un biscuite uscat. Clar nu am putut servi prajitura musafirilor. Am gresit-o due data asta. 🙁

  72. Buna, as putea inlocui crema almette cu mascarpone? Multumesc. Prajiturica arata bestial!!♥♥♥

  73. buna Miha, am facut tortul de cafea si mascarpone si ne-a placut ff mult. Am sa incerc si reteta asta pt ca arata ff bine.Am si eu un blog de retete dar in spaniola si nu asa de frumos ca al tau. :)) Cu permisul tau voi publica reteta de la tortul de cafea si voi pune un link la blogul tau. te pup

  74. Ziua buna ! Draga mea , am facut multe dulciuri după rețetele tale, atât torturi cat si prăjituri, adaptate și modificate după gustul meu si al celor dragi mie și pot sa-ti spun ca toate au ieșit de minune….drept pentru care vreau sa-ti multumesc ca iti faci timp si imparti cu noi tot ce-i bun și dulce . Acum vreau sa te rog , cand poti si ai timp, da-mi o rețetă buna ,buna cu dulce de leche si una cu lapte condensat indulcit….am gasit pe un site si mi-am comandat cateva cutii … imi place tare mult și vreau sa fac ceva deosebit pt sarbatorile pascale. Vis a vis de această prăjitură cu ness ,am observat că nu se folosește praful de copt și nici mixerul…am inteles bine ? Te pup si apreciez sincer tot ceea ce faci….sa ai o zi minunata !

  75. Buna seara Camelia.
    La ceasta reteta nu se foloseste praf de copt, blatul nu este unul moale si pufos, e mai degraba ca un biscuit. Sa nu te sperii, se va inmuia de la crema exact atat cat trebuie. Cat despre mixer… poti sa nu-l folosesti daca asa vrei, dar va trebui sa amesteci foarte bine cu telul.
    Cu dulce de leche gasesti aici cateva retete, sper sa gasesti ceva pe placul tau http://www.dulciurifeldefel.ro/?s=dulce%20de%20leche
    Cu lapte condensat gasesti aici: http://www.dulciurifeldefel.ro/tag/lapte-condensat/
    Iti multumesc frumos pentru aprecieri si pentru ca ma vizitezi. Te astept cu drag de fiecare data. Nu ezita sa-mi scrii daca ai vreo nelamurire 😉

Dă-i un răspuns lui Miha Cancel

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Negresa pufoasa cu marshmallow

Negresa pufoasa cu marshmallow

Pentru aceasta reteta de Negresa pufoasa cu marshmallow am pornit de la reteta mea preferata de negresa pufoasa cu ciocolata, la care am adaugat un strat de marshmallow, acele bezele moi si delicioase. Un deliciu absolut, mai ales cat e calda si bezeaua moale si lipicioasa 🙂 Mod de preparare […]

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Un desert perfect pentru cei ce iubesc cafeaua in toate formele ei. Crema fina de cafea cu mascarpone este absolut delicioasa si cu siguranta o voi mai folosi si la alte deserturi. Cafea am preparat la espressorul Melitta Solo&Perfect Milk, doua portii, una pentru mine si una pentru reteta de […]

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana si crema de ciocolata de astazi este dovada ca nu e musai sa muncesti pe branci in bucatarie pentru o prajitura delicioasa. Din doar cateva ingrediente si minim de efort, obtii o prajitura care poate fi tranformata cu usurinta si in tort, daca ai ceva […]