Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura Boema

Prajitura Boema este una din prajiturile noastre preferate. De-a lungul vremii am incercat de cateva ori sa o reproduc acasa. Si cu toate ca eram destul de aproape, nu era ceea ce simturile noastre cautau. :))) Insa cand am vazut postarea Loredanei, prajitureasa mea preferata, am fost sigura ca aceasta va fi prajitura noastra aniversara. Daaa… astazi unii sarbatoresc Haloween-ul. Noi sarbatorim 14 ani de casnicie. 😉

Va servesc si pe voi! Fara sampanie, ca n-avem! :))

 

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri cacao
  • 6 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • esenta de rom
  • Crema:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • Fondant:
  • 150 ml apa
  • 300 g zahar
  • 2 linguri miere
  • 50 g ciocolata amaruie
  • Sirop:
  • 150 ml apa
  • 100 g zahar
  • Ornat:
  • 200 ml frisca lichida Hulala
  • 1 lingura smantana acra

Mod de preparare:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare c un praf de sare. Cand spuma a devenit consistenta se adauga zaharul si se mixeaza pana devine lucioasa si se tine bine de paletele mixerului. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si esenta. Se toarna peste bezea, apoi se pun cacaoa si faina amestecata cu praful de copt.  Se omogenizeaza amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Se toarna intr-o tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu in jur de 25-30 de minute.  Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Blatul iese destul de inalt, cred ca merge si o tava putin mai mare. 🙂

Crema:

Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Cand a ajuns la punctul de fierbere se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa sa se racoreasca bine apoi se pune la congelator pentru 1 ora.  Se mixeaza apoi, pana crema devine ferma si pufoasa.

Sirop:

Caramelizam zaharul. Cand a devenit lichid si de culoarea chihlimbarului punem apa, turnand cu atentie.

Fondant:

Apa si zaharul se pun la fiert la foc mic. Din momentul in care incepe sa clocoteasca, se tine pe foc aproximativ 15 minute. Punem mierea si mai fierbem vreo 5 minute. Dam deoparte si mixam amestecul la viteza mare, pana incepe sa se ingroase si se albeste. Atentie la stropii care sar, ca frig rau! :))

Fondantul se va intari considerabil. Punem in vas cateva linguri de sirop si ciocolata rupta bucatele. Punem vasul din nou pe foc si amestecam pana devine fluid si omogen.

Daca pe masura ce glasati bucatile de prajitura acesta se intareste, il puneti din nou pe foc pana devine din nou fluid.

Batem frisca pana incepe sa capete consistenta. Adaugam smantana si mixam in continuare pana se intareste bine.

Portionam blatul, in bucati potrivite ca marime. Insiropam fiecare bucata de blat, apoi o glasam cu fondant.

Punem crema de ciocolata intr-un posh si spritam peste blat, apoi acoperim cu un mot generos de frisca.

Tags: , , ,

Comentarii prin facebook

56 Comentarii

  1. oaaaaaa ce bine arata da cred ca are o gramada de caloriii dar si asa servesc o felie besito

    • Silvia draga, sunt de acord cu tine, prajitura arata extraordinar, aspectuos, dar fii draguta si scrie totusi romaneste…pupici, pupic, cum vrei tu, dar nu in spaniola, ca era sa fac infarct pana sa imi dau seama ca ai vrut sa fii politicoasa de fapt…

  2. La multi ani pt ziua de ieri!Cu asemenea desert sigur ati avut o aniversare dulce)))))

  3. Felicitari si la cat mai multe aniversari impreuna!
    Buna prajitura asta

  4. Multi ani fericiti! Prajitura arata minunat!

  5. O prajitura dulce precum creatoarea…..Multa sanatate si bucurii va doresc.

  6. La cat mai multi ani fericiti impreuna!

  7. Multi ani frumosi impreuna.Sa imbatraniti iubindu-va alaturi de copilasi si de ce nu si de nepotei;)…Prajitura bestiala sincer…

  8. La multi ani fericiti si sanatosi impreuna!
    Prajitura este absolut grozava,trebuie s-o incerc si eu! :*

  9. Ce esenta si cat?

    • Esenta de rom, dar la fel de bine poate fi si vanilie. Pui de care va place, mai mult sau mai putin, in functie de cat vrei sa fie de aromat blatul. 😉

  10. Multi ani fericiti impreuna!!! Sunteti o familie atat de frumoasa..
    Fur o prajiturica ca tare frumoasa mai este!!
    Pup

  11. La multi ani cu intelegere si sanatate!
    Prajitura e asa cum ne-ai obisnuit: perfecta!
    Pupici multi, multi (si pentru Zmeurel 😉 )

  12. 🙂 14 ani de casnicie? Bunica mea ar fi spus: „Hihi, noi suntem mai „sariti” decat voi!” Avem 16 ani de cand ne-am casatorit…
    Miha, la multi ani fericiti tie si sotului tau, cu sanatate si armonie!
    Cu Boema, m-ai dat gata! Ca intotdeauna, de altfel!:)
    Te pup!

  13. La multi ani fericiti!!!Un deliciu prajiturica!Nu am mai mancat de-o vesnicie:)Pupici!

  14. La multi, multi ani sanatosi si fericiti impreuna!!
    Si noi tot luna lui octombrie am sarbatorit numai ca 22 de ani 🙂
    Faine Boeme ai facut!! de gustoase stiu :d ca la mine au disparut imediat :))
    Pupici Amirei si lui Robert

  15. Ooooooooooo , ce frumos Miha … 14 ani , LA MULTI ANI si sa dea Cel de sus sa postezi ceva (si eu sa citesc :)) ) si cnad vei avea cat mine , adica … uuuuuuuh , 34 .
    Va doresc multa sanatate , fericire si bucurii de la pitici .
    Cat despre praji … dezmat dulce , pacat ca n-o pot incerca si eu din cauza caramelului (fructoza nu se caramelizeaza :(()

  16. *cand :d

  17. La multi ani fericiti!! Delicioasa, arata super bine!! Pupici!

  18. Felicitari pentru aniversare!:)

    Nu cred ca am mai apucat o prajitura,nu-i asa?

  19. La multi ani fericiti alaturi de copiii vostri! Prajitura sunt sigura ca este super delicioasa, ca tot ce faci tu!

  20. Eu am uitat sa urez la multi ani :(. Imi cer scuze.
    Ani frumosi, linistiti si multe bucurii!

    Maine daca am chef fac prajiturica ca prea ma tenteaza 😀

  21. Multi ani impreuna! Sanatosi si fericiti 🙂

  22. Weekend placut pt toate cititoarele acestui blog plin de minunatii!!!!!!

  23. La multi ani si multi ani fericiti impreuna!

  24. anca mircioiu says:

    Am facut si eu prajitura acum 2 zile, foarte buna, a ost laudata de toti si bineinteles ca s-a terminat foarte repede.

  25. Cristina Ilie says:

    Arata nemaipomenit prajitura iar in Prahova aceasta se numeste „ORA 12″trebuie sa o incerc neaparat,multumesc pt.retete sunt minunane…

  26. cea mai gustoasa reteta .foarte bn ca ai postat aceasta reteta pe net.

  27. Lavinia C. says:

    Buna ziua, as vrea sa va inteb daca mierea este obligatorie la prepararea fondantului , nu am nici glucosa? Multumesc

    • Lavinia, nu am preparat niciodata fondantul fara miere. Nu stiu sa-ti spun daca se modifica consistenta sa daca nu o folosesti. Inclin sa cred ca nu…

Dă-i un răspuns lui gaby_d Cancel

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Negresa pufoasa cu marshmallow

Negresa pufoasa cu marshmallow

Pentru aceasta reteta de Negresa pufoasa cu marshmallow am pornit de la reteta mea preferata de negresa pufoasa cu ciocolata, la care am adaugat un strat de marshmallow, acele bezele moi si delicioase. Un deliciu absolut, mai ales cat e calda si bezeaua moale si lipicioasa 🙂 Mod de preparare […]

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Un desert perfect pentru cei ce iubesc cafeaua in toate formele ei. Crema fina de cafea cu mascarpone este absolut delicioasa si cu siguranta o voi mai folosi si la alte deserturi. Cafea am preparat la , doua portii, una pentru mine si una pentru reteta de choux a la […]

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana si crema de ciocolata de astazi este dovada ca nu e musai sa muncesti pe branci in bucatarie pentru o prajitura delicioasa. Din doar cateva ingrediente si minim de efort, obtii o prajitura care poate fi tranformata cu usurinta si in tort, daca ai ceva […]