Aluat dulce / Retete de prajituri

Placinta impletita cu mere si stafide

Placinta cu mere

Si la voi a venit toamna dragilor? :))) Atunci sa pornim cuptoarele, sa facem sa miroase-n toata casa a scortisoara si mere coapte 😉

Daca iti plac deserturile cu mere o sa-ti placa si aceasta placinta impletita cu mere si stafide. Este foarte buna si nu numai ca se face foarte usor, dar si arata impresionant 😉

Placinta cu mere

 

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 2 oua
  • 10 g drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)
  • 100 g zahar
  • 250 ml lapte
  • 60 g unt
  • 525 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • esenta de vanilie (sau orice aroma va place voua)
  • Pentru umplutura:
  • 1 kg mere
  • 100-150 g zahar (in functie de cat de dulci sunt merele)
  • 1-2 linguri de amidon (in functie de cat de multa zeama lasa merele)
  • 1 pumn de stafide
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • Pentru uns placinta:
  • 1 galbenus
  • cateva linguri lapte rece

Mod de preparare Placinta impletita cu mere si stafide:

Aluat:

Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, esenta de vanilie, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

  • In cazul in care nu aveti masina de paine aluatul se poate framanta si manual
  • In functie de tipul de faina folosit sau de marimea oualor se mai adauga faina daca aluatul este prea moale sau lapte caldut daca aluatul este prea vartos

Intre timp, pregateste umplutura:

Se curata merele de cotoare si seminte (poti sa le si curati de coaja daca vrei) Se taie cubulete si se pun intr-o craticioara. Adaugam zaharul si punem pe foc mic pana se topeste zaharul si merele isi lasa zeama. Adauga amidonul si scortisoara si amesteca bine, dar cu atentie, sa nu se sfarame merele. Cand merele s-au inmuiat adauga stafidele si da deoparte de pe foc.

Aluatul crescut se rastoarna pe masa presarata cu putina faina si se imparte in doua parti. Fiecare parte se intinde cu sucitorul intr-o foaie subtire de cca 0.5 cm.  Cu un cutit bine ascutit taiem fasii pe lateralele aluatului.

Umplutura de mere, bine racita, o repatizam pe mijlocul foii, intre cele 2 randuri de fasii. Apoi incepem sa „impletim” fasiile, aducand cate una de pe fiecare parte si suprapunandu-le.

Se procedeaza la fel cu a doua bucata de aluat.

Cu atentie se pune placinta impletita intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se lasa putin la crescut apoi se unge cu galbenusul de ou desfacut cu cateva linguri de lapte rece.

Tava se da la cuptor la foc mediu (150 grade, cuptor electric cu ventilatie)pentru cca 30 de minute, pana placina se rumeneste.

Lasa placinta sa se racoreasca, pudreaza cu zahar si portioneaza.

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

Invalid Displayed Gallery

Sursa de inspiratie

Tags: , , ,

Comentarii prin facebook

9 Comentarii

  1. prea groasa foia ,prea multa coca si putine fructe

  2. intr-adevar este cam prea groasa folia

  3. Felicitari, doamna Miha. Arata nemaipomenit de bine. Va multumim de reteta si sunt nerabdatoare sa o incerc. Acum ma apuc 😊

Lasă un răspuns la Service GSM Cancel

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Rulouri cu nuca de cocos

Rulouri cu nuca de cocos

Reteta de rulouri cu nuca de cocos este o reteta simpla, pe care o puteti face cu usurinta pentru cei dragi. Aluatul este pufos si aromat, iar nuca de cocos aduce un plus de aroma si savoare. Mod de preparare Rulouri cu nuca de cocos: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia […]

Placinta impletita cu branza

Placinta impletita cu branza

Dragilor, astazi v-am adus o placinta impletita cu branza absolut minunata! Aluat pufos si aromat, umplut cu branza dulce si cremoasa, nu stiu cum ar putea sa nu placa oricui o pui pe masa 🙂 Mod de preparare Placinta impletita cu branza: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia uscata cu zaharul […]

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Am folosit pentru aceste placinte cu branza aluatul de foietaj rapid pe are il folosesc de obicei pentru cornuri pufoase. Este un aluat foarte usor de facut, pufos si aromat, cu gust intens de unt. Este minunat si va recomand cu drag sa-l incercati! Mod de preparare Placinte cu branza […]

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Pentru aceasta reteta de Baclava am folosit nuca pentru umplutura si fistic pentru presarat deasupra, dar se poate face si o combinatie intre cele doua. Pentru foi am folosit foi de placinta din comert, e mai simplu si mai comod asa. Mod de preparare Baclava: Sirop: Apa si zaharul se […]