Aluat dulce / Retete de prajituri

Felii de cozonac cu nuca

cozonac cu nuca si cacao

Mai zilele trecute m-am pornit sa fac niste cornuri pufoase pentru copii, sa mai indulcim sederea in casa din cauza bubitelor mancacioase si a vremii ploioase. Probabil ca vremea aia ploioasa a fost de vina pentru faptul ca pana la urma mi-a iesit altceva :))) Am gresit ca am taiat patratele de aluat prea mici pentru cata umplutura de nuca aveam si atunci m-am gandit ca niste felii de cozonac ar fi mai nimerite si cornuletele pot sa mai astepte :))

cozonac cu nuca si cacao

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 2 oua
  • 10 g drojdie uscata
  • 100 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 75 g unt
  • ~550 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingura coaja de lamaie confiata
  • Pentru umplutura:
  • 200-300 g nuca macinata
  • 2 linguri cacao neagra
  • 100 g zahar (sau dupa gust)
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • esenta de rom
  • lapte (atat cat sa obtinem o compozitie legata)

Mod de preparare Felii de cozonac cu nuca:

Umplutura:

Intr-un castron amestecam nuca macinata cu zaharul si cacaoa, esenta de rom si scortisoara, apoi se toarna lapte fierbinte deasupra. Se pune lapte pana se obtine consistenta dorita.

Aluat:

Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul, sarea  si coaja de lamaie. Incalzim usor si amestecam bine, sa se topeasca zaharul si untul sa se inmoaie. Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata, facem o gaura in mijloc si punem ouale si amestecul cu lapte. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Scoatem aluatul pe masa unsa cu ulei si-l intindem intr-o foaie dreptunghiulara de cca 0.5 cm grosime. Taiem aluatul in patrate, nu mai mari decat tava in care vom coace cozonacul. Pe fiecare patrat de aluat punem cate o lingura de umplutura si o intindem uniform.

In tava de cozonac unsa bine cu ulei sau tapetata cu hartie de copt asezam patratele de aluat, unul dupa altul, in sir indian. Lasam din nou sa creasca la loc caldut vreo 15-20 de minute.

felii de cozonac cu nuca

Dam tava la cuptor la foc mediu, pana cozonacul se rumeneste. Se lasa sa se racoreasca, apoi se serveste rupand felii cu mana.

cozonac cu nuca si cacao

Pentru un extra-rasfat 😀 pune pe fiecare felie cate o lingura de sos caramel. Garantat ca in cateva ceasuri il dai gata :))))

cozonac cu nuca si cacao

Pofta buna! 🙂

Tags: , , , , , ,

Comentarii prin facebook

19 Comentarii

  1. Tiene una pinta espectacular

  2. Super, mega deliciu..Trebuie sa fac si eu;;)

  3. Bravo,Miha imi place tot ceea ce pregatesti arata ff apetisant si sunt sigura ca au si un gust nemaipomenit!!

  4. Mai, e bine ca n-ai facut cornuri pana la urma. Cozonacul arata mult mai spectaculos! 😉 >:D<

  5. Cred ca voi face si eu „greseala”asta a ta ca-i prea pufoasa!!

  6. O greseala delicioasa!!! Ador tot ce inseamna aluat dulce!!! Pup

  7. aurelia says:

    ooo, dar ce avem noi aici? ei nu, n am nevoie de toyota :))) … cum faci tu mihalela draga ca si aceasta reteta ma cucereste de la prima vedere, a nu stiu cata, nuuu nu, dragoste la prima vedere, culinara desigur 🙂 a fost acum cativa ani cand am inceput sa accesez blogul tau.
    si cel mai mult imi place ca raspunzi la intrebarile fetelor, chiar daca uneori sunt de rutina sau usor ridicole…
    si totusi, pe cand un dulce cu serbet, pe care l ador, doamne, de trandafiri, sau de vanilie sau de cacao… si observ ca nu prea e utilizat in retete pe bloguri.
    sigur eu mi am permis doar o intrebare? da Miha? nu te ai suparat nu i asa?
    vreau sa prepar si eu acest cavaler de cozonac , am drojdie, dar cred ca am sa l onorez si cu ceva marmelada de gutui, am o cutiuta uitata in frigider de maria sa un pachetel de unt, devenit intre timp preferatul la masa de dimi, asa ca voi alterna feliutele, una cu umplutura de nuca si cacao, alta cu umplutura de nuca si gutuuui, sa vezi dupa aceea cum cresc la bursa actiunile la … gutui sau la cozonac? :)))
    la revedere fata frumoasa

    • Draga doamna Aurelia, intotdeauna comentariile dvs imi dau o stare de bine. Si multumesc pentru asta! >:D< Ma bucur ca va place acest cozonac, iar combinatia gandita de dvs este spectaculoasa 😉 Serbet n-am mai mancat de cand eram de-o schioapa. Nici nu stiu daca si cum se poate folosi in retete, in afara de a fi mancat cu lingurita. :)) Promit sa ma documentez. 😉

  8. aurelia says:

    fata frumoasa si gustoasa, desigur.

  9. De ce-mi faci tu una ca asta??? Mor de pofta si nu are cine sa-mi faca si mie cozonac. Stiu, stiu… probabil ca zici sa-mi fac, dar eu zic ca mai bine ti-as face o vizita (ca de varicela nu-mi e frica 😉 )

    Pupici fata harnica! Azi cred ca voi avea intalnire cu prietena mea, masina de paine 🙂

Dă-i un răspuns lui Miha Cancel

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Rulouri cu nuca de cocos

Rulouri cu nuca de cocos

Reteta de rulouri cu nuca de cocos este o reteta simpla, pe care o puteti face cu usurinta pentru cei dragi. Aluatul este pufos si aromat, iar nuca de cocos aduce un plus de aroma si savoare. Mod de preparare Rulouri cu nuca de cocos: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia […]

Placinta impletita cu branza

Placinta impletita cu branza

Dragilor, astazi v-am adus o placinta impletita cu branza absolut minunata! Aluat pufos si aromat, umplut cu branza dulce si cremoasa, nu stiu cum ar putea sa nu placa oricui o pui pe masa 🙂 Mod de preparare Placinta impletita cu branza: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia uscata cu zaharul […]

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Am folosit pentru aceste placinte cu branza aluatul de foietaj rapid pe are il folosesc de obicei pentru cornuri pufoase. Este un aluat foarte usor de facut, pufos si aromat, cu gust intens de unt. Este minunat si va recomand cu drag sa-l incercati! Mod de preparare Placinte cu branza […]

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Pentru aceasta reteta de Baclava am folosit nuca pentru umplutura si fistic pentru presarat deasupra, dar se poate face si o combinatie intre cele doua. Pentru foi am folosit foi de placinta din comert, e mai simplu si mai comod asa. Mod de preparare Baclava: Sirop: Apa si zaharul se […]