Dulciuri / Retete de prajituri

Crema de vanilie – reteta de baza

Cum se face crema de vanilie

Crema de vanilie – reteta de baza

Ingrediente

  • 6 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • vanilie

Crema de vanilie este o crema ce se prepara rapid si foarte usor, fiind de baza pentru crema folosita la eclere, Choux a la Creme, diverse torturi si prajituri.

Crema de vanilie fiarta este o crema pe baza de oua, lapte, zahar si faina (sau amidon) aromata cu esenta, extract sau pastai de vanilie, in functie de preferinta fiecaruia. Veti gasi poate multe retete in care cantitatile pentru ingrediente difera sau se folosesc ouale intregi, nu numai galbenusuri. Eu cred ca nu e nimic gresit atata timp se obtine un rezultat satisfacator.

Reteta de azi este reteta pe care eu o folosesc de obicei, dar de la care ma mai abat si eu uneori, in sensul ca folosesc galbenusuri mai multe sau mai putine (daca am numai 3 oua in frigider, nu inseamna ca nu pot face o crema de vanilie buna), pun mai mult sau mai putin zahar, in functie de destinatia finala a cremei.

Mod de preparare Crema de vanilie:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza.

  • In loc de amidon se poate folosi faina, dar crema va trebui fiarta mai mult, sa nu ramana faina cruda

Turnam laptele amestecand usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi.

  • Daca faci crema de vanilie pentru prima data de preferat ar fi sa folosesti baia de aburi. Cu timpul, vei invata sa o faci si direct pe foc 😉

Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte si se pune vanilia si putina zeama de lamaie.

  • Zeama de lamaie este optionala, dar va accentua aroma de vanilie si crema va avea un gust mai bun

Crema se lasa sa se racoreasca, timp in care se amesteca din cand in cand cu telul, sa nu se formeze pojghita. Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste.

  • In cazul in care vreau sa fac o crema cu unt, adaug untul in crema calda si amestec bine cu un tel.

crema de vanilie cu unt

  • Crema poate fi baza si pentru o delicioasa budinca de ciocolata. In acest caz adaug ciocolata rupta bucatele in crema fierbinte.

Crema de vanilie cu ciocolata

  • Daca vreau sa obtin o crema mai usoara si mai aerata, o las sa se raceasca. Apoi in crema bine racita adaug frisca batuta

crema de vanilie cu frisca

Sa va fie de folos! 😉

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI

Tags:

Comentarii prin facebook

8 Comentarii

  1. Cat unt se adauga in crema de vanilie?
    Multumesc.

  2. Imi pare rau dar trebuie sa fac o remarca,asta nu e crema de vanilie puteti sa i dati alt nume sau budinca caci adevarata crema de vanilie nu contine nici amidon nici faina.Ea se ingroasa doar din galbenusuri.

  3. perfecta pentru tort

Lasă un răspuns la Service GSM Cancel

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Crema de ciocolata alba

Crema de ciocolata alba

Nu o singura data v-am recomandat aceasta crema de ciocolata alba. Si asta pentru ca este cea mai simpla si mai buna crema de ciocolata, aproape ca o mananci cu lingura inainte de a ajunge pe un blat de tort cu vanilie ori un blat de tort cu cacao ori […]

Piscoturi cu crema mascarpone

Piscoturi cu crema mascarpone

N-ai sa gasesti un desert mai simplu si mai rapid decat aceste piscoturi cu crema mascarpone. Acest desert il veti mai gasi sub diverse denumiri, Eclere false sau Mini Tiramisu. Pentru astazi eu am ales varianta cea mai simpla, dar se pot face combinatii fel de fel 🙂 Alte retete […]

Crema de lamaie cu mascarpone pentru torturi si prajituri

Crema de lamaie cu mascarpone pentru torturi si prajituri

Am mancat la o prietena o prajitura cu crema de lamaie cu mascarpone absolut delicioasa. Atat de fina si gustoasa era crema, incat n-am rezistat si am cerut reteta. Astazi v-o aduc si voua si v-o recomand din toata inima. Fie ca alegeti sa o folositi la o prajitura de […]

Crema de zahar ars la Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune

Crema de zahar ars la Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune

Desi pentru mine cuptorul e sfant in materie de dulciuri, iata ca azi am indraznit sa-mi largesc orizonturile si am incercat reteta de crema de zahar ars. A fost primul desert ce mi-a venit in minte ca ar putea fi gatit la aburi, asta poate si pentru ca e un […]