Aluat dulce / Prajituri de post / Retete de prajituri

Cozonac de post

Continuam cu retetele de post… Pentru azi v-am pregatit un cozonac la fel de bun si pufos ca si cel facut cu lapte si oua.

In principiu, aluatul este ca si cel de la gogosi de post, doar ca am inlocuit apa cu suc de portocale proaspat stors. Pe langa faptul ca aluatul a avut o aroma deosebita a si capatat o culoare foarte frumoasa. 😉

cozonac de post

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 250 ml suc de portocale (proaspat stors)
  • 100 ml ulei
  • 7 g drojdie uscata
  • 80 g zahar
  • 1/2  lingurita sare
  • esenta de portocale
  • Pentru umplutura:
  • 100 g ciocolata amaruie

Mod de preparare Cozonac de post:

Intr-un castron amestecam toate ingredientele uscate: faina, sarea, zaharul si drojdia uscata. Turnam treptat sucul de portocale si esenta si framantam pana obtinem un aluat omogen. Turnam si uleiul si framantam pana aluatul nu se mai lipeste de maini. Acoperim cu un prosop si lasam la dospit pana aluatul isi dubleaza volumul.

  • aluatul se poate prepara si la masina de paine
  • in functie de preferinta voastra dar si de cat de dulci sunt portocalele puteti sa mai adaugati 1-2 linguri zahar

Dupa ce aluatul a dospit suficient, il scoatem pe masa unsa cu putin ulei, il framantam sa scoatem aerul, il impartim in 2 parti pe care le intindem cu mana unsa cu ulei pana ajung la o grosime  de cca 0.5 cm. Presaram ciocolata rasa si rulam.

cozonac de post

Cele 2 suluri obtinute le impletim si punem intr-o tava de cozonac bine unsa cu ulei.

cozonac de post

Lasam la loc caldut vreo 15-20 de minute, ungem cu putin ulei, apoi dam la cuptor la foc mediu, pentru cca 50-60 de minute, in functie de cuptor. Cu vreo 10 minute inainte de a fi gata facem un sirop din 1 lingura de miere si 1-2 linguri de apa si ungem cozonacul.

Cozonacul se scoate pe un gratar si se lasa la racit, apoi se portioneaza.

cozonac de post

Tags: , , ,

Comentarii prin facebook

29 Comentarii

  1. Daca am facut gogosile trebuie sa fac si cozonacul 🙂

  2. Foarte pufos si sigur e foarte aromat.Bravo!

  3. Mi-ai dat o idee buna te pup Miha.

  4. Pentru un cozonac de post este tare pufos!

  5. Ce frumos a crescut.
    Ma servesc si eu cu o portie pentru micul dejun de maine.
    Seara minunata sa ai!

  6. alina dobre says:

    Arata bn.eu nu am facut niciodata cozonaci dar am sa incerc reteta .

  7. mosa elena says:

    Pufos , gustos si usor de facut,multumim!!!!

  8. Abia astept sa-l incerc! 😡

  9. Arată foarte bine !! O sa-l încerc si eu.

  10. Se poate inlocui sucul de portocale cu lapte? Modifica cu ceva aluatul?

  11. Salut, m-a fascinat mult acest cozonac,l-am facut shi se lipea foarte multa dupa ce am pus uleiul se rupea bucatele shi nu puteam sa il framint, nu stiu la ce am gresit, in orice caz acum e in cuptor sunt sigura ca o sa fie foarte gustos, uleiul trebuie pus treptat putin cite putin sau nu are importanta?

    • Nu are importanta cum il pui, important este sa framanti aluatul pana se incorporeaza uleiul. Este totusi mai usor de framanatat daca il pui treptat
      Eu sper sa fi reusit si pana la urma sa-ti fi iesit un cozonac de post foarte bun 😉

  12. salut,
    oare pot pe langa ciocolata sau in aluat sa pun si cubulete de
    portocala confiata? Avem o petrecere de 5 ani intr-o saptamana si vreau sa gasesc cat mai multe bunatati de post pot pentru ca nu stiu cine tine post si cine nu. Asa ca incerc sa gasesc retete gustoase dar in acelasi timp suficient de aspectoase pentru un bufet de petrecere de copii.
    multumesc

  13. Buna Miha, am facut cozonacul si a iesit excelent. Mie nu prea imi ies cei standard, iata ca mi-a iesit asta! 🙂 l-am umplut cu rahat si e de o pufosenie! 🙂 multumesc pt reteta, faza cu sucul proaspat de portocale a facut totul si am framantat max 10 min.

  14. Bună Mihai , te rog frumos sa-mi răspunzi pot pune în loc sucul de portocala și esenta de portocala apa și esență de vanilie, mulțumesc din suflet

  15. Nina Maria says:

    Ce e facut cu drag, pentru cei dragi, totul este minunat! Incercati, exercitiul este mama……..gatitului! Sa aveti spor si pofta, va spune un om cu experienta de ,,Bunica lui CODRIN”

  16. Pare interesanta rețeta cu suc de portocale o să încerc să prepar și eu pentru sfârșit de săptămână . mulțumesc pentru rețetă.😘😘😘

Lasă un răspuns la Rocsy Ciobanu Cancel

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Rulouri cu nuca de cocos

Rulouri cu nuca de cocos

Reteta de rulouri cu nuca de cocos este o reteta simpla, pe care o puteti face cu usurinta pentru cei dragi. Aluatul este pufos si aromat, iar nuca de cocos aduce un plus de aroma si savoare. Mod de preparare Rulouri cu nuca de cocos: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia […]

Placinta impletita cu branza

Placinta impletita cu branza

Dragilor, astazi v-am adus o placinta impletita cu branza absolut minunata! Aluat pufos si aromat, umplut cu branza dulce si cremoasa, nu stiu cum ar putea sa nu placa oricui o pui pe masa 🙂 Mod de preparare Placinta impletita cu branza: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia uscata cu zaharul […]

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Am folosit pentru aceste placinte cu branza aluatul de foietaj rapid pe are il folosesc de obicei pentru cornuri pufoase. Este un aluat foarte usor de facut, pufos si aromat, cu gust intens de unt. Este minunat si va recomand cu drag sa-l incercati! Mod de preparare Placinte cu branza […]

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Pentru aceasta reteta de Baclava am folosit nuca pentru umplutura si fistic pentru presarat deasupra, dar se poate face si o combinatie intre cele doua. Pentru foi am folosit foi de placinta din comert, e mai simplu si mai comod asa. Mod de preparare Baclava: Sirop: Apa si zaharul se […]